Házi őrizetbe fog kerülni az egyik ároktői

2013.11.05. 17:27

Kiterjesztette az ügyész a vádat a rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda házi őrizetből megszökött, Svájcban elfogott egyik tagja, R. Henrik ellen. A férfit az eddigiek mellett még egy emberöléssel, két rablással és több más bűncselekménnyel vádolják. A per keddi tárgyalásán a bíró közölte, hogy az ügy előzetes letartóztatásban lévő hatodrendű vádlottja november 22-én házi őrizetbe kerül.

Telefonon próbáltuk elérni a fővárosi törvényszék sajtó osztályát, hogy megkérdezzük, miért kerülhet az ároktői banda újabb tagja házi őrizetbe azok után, hogy legutóbb ketten is megszöktek a házi őrizetből, illetve, hogy tanulva a multkori esetből, a mostani vádlott kap-e nyomkövetővel ellátott bokaperecet, de nem sikerült elérnünk őket. 

A hatodrendű vádlott felolvasta észrevételeit, egyebek mellett arról beszélt, hogy nem követte el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel megvádolták, valamint a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, ha nem mentik fel.

Az ügyészség szerint a hattagúároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

Azároktői banda tagjainak ügyében lassan öt éve folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottra javasolt tényleges életfogytiglant.

Két vádlott tavasszal házi őrizetbe került, mert letelt az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa, s ezért meg kellett szüntetni fogva tartásukat. A két férfi október 4-én szökött meg Ároktőről, majd október 9-én fogták el őket a svájci Oftringenben egy bérlakásban. A bíróság október 23-án helyezte ismét előzetes letartóztatásba őket.

A per november 18-án folytatódik.