no

Vének Tanácsával mutat egységet az MSZP

2013.11.05. 18:58 Módosítva: 2013.11.05. 22:40

„A provokáció kivédéséhez nem rendelkeztünk megfelelő mechanizmusokkal, ezért elnézést kérünk” – írja kedd esti közleményében az MSZP. A párt a bajai videóval kapcsolatban azt állítja, hogy törvényt nem sértettek, hamisan senkit nem vádoltak, rágalmaztak meg, a hatóságot pedig nem vezették félre, az ügyből azonban tanultak: újjászervezik az MSZP sajtó- és kommunikációs stábjának működését.

Ennek eredményeképp Ferencz Gábor, a Népszabadság korábbi lapszerkesztője lett az MSZP kommunikációs igazgatója, illetve a most felállított Országos Választási Bizottság szóvivője Kunhalmi Ágnes lett. A párt szóvivője továbbra is Kormos Kata és Török Zsolt lesz, a kampányfőnök pedig Molnár Zsolt.

Megalakult az MSZP országos választási bizottsága is, jövő tavaszig ez a testület irányítja a pártot. A testületet Mesterházy Attila vezeti. A bizottság tagjairól a november 23-i választmányi ülésen hoznak végső döntést.

Jön az „Elnökök Tanácsa″ vagy „Vének Tanácsa″

A Népszava forrásai szerint Mesterházy munkáját a jövőben egy elnöki tanácsadó testület segíti. A tanácsadók között említik Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnököket is, valamint Földes Györgyöt, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

Az Index ugyanakkor úgy értesült, Mesterházy Attila ennél egy jóval szélesebb körből kér fel korábbi meghatározó szocialista figurákat, hogy segítsék tanácsaikkal a kampányt. A két pártelnök, valamint Földes mellett különféle volt szakpolitikusok, egy-egy terület képviselői lesznek tagjai a testületnek. 

„Ezek a személyek a korábbi párttörténet alapján sokszor egymással is vitában álltak" – tette hozzá forrásunk. „Lendvait és Kovácsot Attila kérte fel. Azzal, hogy elfogadták, világos, hogy ők mögé álltak be″ – mondta egy másik vezető szocialista politikus az Indexnek arra a felvetésre, hogy ez a testület esetleg a pártelnököt kívánná korlátozni. Azt is megerősítette, hogy Mesterházy Attila ötlete volt ennek a tanácsadói fórum életre hívása. „Így lesz egy fórumuk arra, hogy a kritikáikat is elmondhassák zárt körben″ – tette hozzá.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja és a párt 2014-es EP-listájának vezetője lapunknak úgy fogalmazott, ezzel a testülettel „világos jelét adjuk annak, hogy nem dobunk el senkit″. Mivel ebbe a „vének tanácsába″ vagy „elnökök tanácsába″ az MSZP különféle volt vezetői, szakterületek, irányzatok meghatározó figurái kerülnek be, a kampány előtt a párt egységet kíván demonstrálni.

„Jobb az, ha kifelé is azt mutatjuk, hogy sokszínűek vagyunk, de egy irányba haladunk" – fogalmazta meg ugyanezt egy másik szocialista politikus az új testületről, melynek egyébként még nincsen meg a végleges elnevezése.

Ők lesznek a szakértők

A felkért szakértők között van Tóth Károly, aki korábban nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozott, és Podolák György egykori frakcióvezető-helyettes, aki a parlament Gazdasági és Informatikai Bizottságát, valamint annak energetikai albizottságát vezette. A rezsicsökkentés lesz a kampány egyik fő témája, ezért számít az ő tanácsaira is Mesterházy – mondta forrásunk. Elfogadta a felkérést rajtuk kívül még Magda Sándor is, aki a pártot mezőgazdasági és kutatás-fejlesztési kérdésekben segíti majd.

Rajtuk kívül még felkérést kap a Vének Tanácsába a sportügyekkel foglalkozó Jánosi György és a volt házelnök, Katona Béla is, valamint Fazekas Szabolcs volt ipari miniszter és EP-képviselő, aki jelenleg az Európai Számvevőszék tagja. Az ő esetében felmerülhet, hogy mostani megbízatása összeférhetetlen a politikai szerepvállalással, ettől is függ, hogy részt vesz-e majd Mesterházy testületében. Jánosi és Katona pedig visszavonultak a politikától, a részvételük ezért nem biztos még.

Ezt mondta Lendvai Ildikó januárban

A Népszabadságnak januárban adott interjújából kiderül, hogy Lendvai Ildikó csak a parlamenti munkától akart visszavonulni, de politikai ambícióival nem számolt le. Tanácsadóként most tehát újra kapott egy feladatot ő is.

A parlamenti munkából igen, kiszállok. De ne reménykedjen abban, hogy politikai értelemben nyugdíjba megyek, és magának jutott a szép búcsúinterjú lehetősége. Csak a parlamenti munkának mondok búcsút, és ebbe eleinte nyilvánvalóan bele fogok kicsit pusztulni. (...) Pedig nemcsak a kormányt kontrolláló valódi parlamentarizmust kell helyreállítani, ideje kiépíteni a folyamatos társadalmi kontrollt a parlament felett is. Ezen akarok gondolkodni és dolgozni. Én leszek a részvételi demokrata.

Mesterházy Attilának új embereket kellett keresnie, és nagykanállal merített az akkoriban fortyogó pártból. A levesbe kétségkívül került hús is, lé is. Az igazi kérdés nem is az, hogy a pártvezetők közül ki marad fenn a közmegítélés szűrőjén, ki nem.

Előjöttek a régi sérelmek is

A párt frakcióülésén egyébként értesülésünk szerint többen nekimentek Mesterházynak. A bajai videóbotrány ürügyén korábbi sérelmek kerültek elő. Állítólag a kritikák megfogalmazói között volt két volt miniszter, Lamperth Mónika, aki a 2014-es választáson sem egyéniben, sem listán nem indul, valamint Juhász Ferenc.

Steiner Pál a kedd esti elnökségi ülés után azt nyilatkozta, hogy Török Zsolt újra felajánlotta lemondását a szóvivői posztról, de azt az elnökség ma sem fogadta el.

Törököt megvezették Lendvai szerint

Arról, hogy Török Zsolt, az MSZP szóvivője felajánlotta lemondását a bajai videó miatt, Lendvai Ildikó, a szocialisták volt elnöke is beszélt az M1 reggeli műsorában. Hozzátette, hogy szerinte Törököt minden bizonnyal megvezették, mert nem ismeri becstelen embernek.

Török Zsolt a Facebookon reagálva azt írta, hogy már szerda este felajánlotta lemondását, nem tudja, miért most lett ebből hír. Török korábban tagadta, hogy az MSZP-nek köze lenne a felvételhez, vagy ők adták volna át azt a Hvg.hu-nak.

A héten további fejlemények is várhatók: az MSZP-nek csütörtökön frakcióülése lesz.