Orbán elbeszélgetne a lehallgatási botrányról

2013.11.05. 15:50

Orbán Viktor miniszterelnök levélben konzultációra hívta a parlamenti frakciók vezetőit az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban, közölte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után. Ha a konzultáció lezárul, a Fidesz frakciója javaslatot fog tenni egy, a botránnyal foglalkozó vizsgálóbizottság felállítására, tette hozzá.

A közelmúltban nyilvánosságra kerültek a CIA és az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA közös lehallgatásra szakosodott szervének adatai. Ismertté váltak a lehallgató és átjátszó központok helyszínei, melyek között több európai főváros van, köztük Budapest is. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államok európai vezető politikusokat is lehallgatott.

A parlamenti nemzetbiztonsági bizottság ezzel az üggyel foglalkozott kedden, meghívták a magyarországi szakaszolgálatok képviselőit. Az ülés zárt volt. Kocsis szerint az ülésen felmerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek, úgy tűnik, hogy nemcsak információ-, hanem befolyásszerzésre irányuló törekvések is lehettek a lehallgatások mögött.

A bizottsági ülésről konkrétumokat a képviselő nem árult el. A zárt ülésen elhangzott információk államtitoknak számítanak. Kocsis szerint mivel a lehallgatási botrány nemcsak a nemzetbiztonsági, hanem a külügyi és a biztonságpolitikai területet is érinti, szükséges, hogy egy parlamenti bizottság átfogó vizsgálatot folytasson le.

 A Jobbik a lehallgatási botránnyal kapcsolatban az országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezte, jelentette be Németh Zsolt, a párt parlamenti képviselője kedden.
Az ülésre meghívnák a Külügyminisztérium képviselőit és az amerikai nagykövetség illetékeseit. A jobbikos sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja azt is elmondta: pártjuk támogatja a Fidesz-frakció kezdeményezését, miszerint egy külön parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a lehallgatási botránnyal.