Balogh József továbbra sem mond le

2013.11.06. 11:14

Természetesen maradok parlamenti képviselő – mondta az Indexnek Balogh József, akit súlyos testi sértés bűntettével gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség.

Fülöpháza polgármestere május óta független képviselőként vesz részt a parlament ülésein, mert miután kiderült, hogy élettársa csonttörésekkel járó verést kapott egy átmulatott éjszaka után, a képviselőcsoportban vállalhatatlanná vált a jelenléte. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán az Indexen bejelentette, hogy mára már Balogh párttagságát is megszűntnek nyilvánították.

Balogh azt mondta, ez a bejelentés nem lepte meg, mert ő a frakcióból való májusi kilépésekor úgy értelmezte, hogy a pártból is automatikusan távozott. Azóta nem is számolt azzal, hogy továbbra is tagja lenne a pártnak. De mint mondta, ez nem befolyásolja a képviselői mandátumát. (Fülöpháza honlapján Balogh még ma is Fidesz-KDNP-s polgármesterként szerepel.)

Balogh azt is mondta, hogy az április 28-i események nem úgy zajlottak, ahogy a sajtóban az a napokban megjelent. Arra az ellenvetésre, hogy az újságok az ügyészség közleménye alapján adtak hírt élettársa megveréséről, Balogh azt mondta, nem kommentálja az ügyet, a részleteket ügyvédjétől kell megkérdezni.

A Fidesz honlapján található Alapszabály szerint Balogh téved: a frakcióból való kilépés nem jelenti automatikusan a párttagság megszűnését is. A Fideszben azt mondták, hogy Balogh valójában eddig - saját megfogalmazása szerint - felfüggesztette tagságát, ám ilyen jogi helyzet sem létezik az Alapszabályban. A tagság megszűnését viszont kizárási eljárás nélkül ki lehet mondani, ha valaki hat hónapig nem fizeti a tagdíjat. A Balogh körüli botrányok több mint hat hónapja kezdődtek, és május 2-án mondott le frakciótagságáról.

(1) A tagsági viszony megszűnik, ha:

a) tag meghal;

b) a tag bejelenti kilépését a Szövetségből;

c) a tagot kizárják a Szövetségből;

d) a tag belép egy másik, az 5.§ (3) bekezdésének hatálya alá nem tartozó, pártként bejegyzett szervezetbe;

e) a tagot jogerős bírói ítélettel eltiltják a közügyek gyakorlásától;

f) a tag a párttagsággal törvény szerint összeférhetetlen tevékenységbe kezd;

g) a tagot bíróság cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezi;

h) a tag elveszíti magyar állampolgárságát, illetve állandó letelepedési engedélyét vagy Magyar Igazolványát a hatóság nem újítja meg;

i) a Kongresszus kimondja a Szövetség feloszlását;

j) a bíróság kimondja a Szövetség feloszlatását;

k) az Alapszabály által meghatározott egyéb esetben.

(2) A tagdíjat hat hónapig nem fizető tag tagsági viszonya kizárási eljárás nélkül megszűnik, ha elmaradását a helyi szervezet elnöke, az illetékes választókerületi tanács vagy az Országos Választmány Elnöke írásbeli felszólítása ellenére sem pótolja, kivéve, ha a tagdíjfizetés alól halasztást kapott. A tagsági viszony az írásbeli felszólítás kézhezvételétől számított tizenötödik napon szűnik meg.

(3) Kizárási javaslat nélkül megszűnik annak a tagnak a tagsági viszonya, aki - a Szövetségen belül arra felhatalmazott testülettel történő előzetes egyeztetés és annak hozzájárulása nélkül -, az Európai Parlamenti, az országgyűlési, vagy az önkormányzati választásokon bármely más szervezet képviseletében, vagy független jelöltként, akár egyéniben, akár listán, jelölteti magát a Szövetség hivatalos jelöltjével szemben. A tagsági viszony a jelöltként történő hivatalos bejelentés napján szűnik meg.

(4) Azt a tagot, akinek tagsági viszonya az Alapszabály rendelkezéseinek értelmében megszűnt, a helyi szervezet elnöksége nyolc napon belül törli a tagnyilvántartásból, és erről egyidejűleg értesíti az Országos Választmány Elnökségét.

A Balogh József körül zajló eseményekről Meddig ül nőverő képviselő a parlamentben? című pp-nkben olvashat.