Berlin beintett Snowdennek, de kíváncsiak rá

2013.11.06. 15:06

A német kormány nem biztosít menedékjogot Edward Snowdennek, de megvizsgálja, hogy miként lehet meghallgatni Moszkvában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársát - mondta a német belügyminiszter.

Hans-Peter Friedrich a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) zárt, rendkívüli ülése után elmondta: Snowden nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg a politikai menedékjog.

Snowden hajlandó közreműködni a Németország elleni amerikai kémkedési ügyek feltárásában, de a segítségért cserébe védelmet kér, és biztosítékot arra, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé akarják állítani.     

Ezeket a feltételeket lehet teljesíteni, "csak akarni kell" - mondta Hans-Christian Ströbele, az ellenzéki Zöldek képviselője, aki Moszkvában tárgyalt az NSA megfigyelési programjairól szóló dokumentumokat kiszivárogtató amerikai informatikussal. Szerinte Snowden nem akarja, hogy Moszkvában hallgassák meg, inkább  németországi tartózkodási engedélyt vagy menedékjogot szeretne, és ha ezt megkapja, akkor az NSA ügyeivel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság rendelkezésére áll.

Ströbele hangsúlyozta: Németország köszönettel tartozik Edward Snowdennek, hiszen nélküle "még mindig lehallgatnák Angela Merkel mobiltelefonját".