Hiába minden, marad a nőverő képviselő

2013.11.06. 18:09
Mára a Fidesz is teljesen elhatárolódott az asszonyveréssel gyanúsított Balogh Józseftől, a képviselő mégsem mondott le parlamenti mandátumáról és polgármesterségéről. Balogh megkérdőjelezte az ügyészség állításait: ő csak a verést ismerte be, de annak részleteiről nem beszélt. Szerinte csak az eljárás végén fog kiderülni, mi történt és mi nem. Ha a posztján marad a választásokig, még több millió forintot kereshet, és hat havi bánatpénzt is kaphat.

Az Index szerda reggeltől percről perce tudósításban követte, vajon lemond-e parlamenti mandátumáról és polgármesteri megbízatásáról Balogh József. A Fidesz-frakcióból a függetlenekhez átült politikust az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy áprilisban durván megverte élettársát. Balogh nem mondott le, de sok minden más történt közben.

Percről percre Balogh Józseffel és erőszak ellenes reklámokkal >>>

Hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy súlyos testi sértés megalapozott gyanújával hallgatták ki Baloghot, aki beismerő vallomást tett. Április 28-án hajnalban részegen, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát: négyszer-ötször ököllel arcon ütötte, megragadta a haját, majd a terasz fából készült korlátjához verte a fejét. Balogh élettársa nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsont-törést és más sérüléseket szenvedett.

Balogh végig azt állította, hogy élettársa azért sérült meg, mert megbotlott a család vak komondorában. Az ügyészségi közlemény alapján viszont hazudott. Hétfőn ezért a parlamentben több női képviselő, köztük a PM-es Szabó Tímea és Szabó Rebeka is odament Balogh Józsefhez. Megkérdezték tőle, mikor mond le képviselőségéről, mert nem szeretnének vele egy légtérben ülni, de Balogh nem válaszolt nekik. Kedden a Demokratikus Koalíció több női képviselője festett monoklival jelent meg a Parlamentben és egy táblát tartottak a következő felirattal: "Fideszes fiúk! Az asszony verve jó?"

Kedden az Index kiderítette, hogy bár Balogh májusban kilépett a Fidesz-KDNP frakcióból, továbbra is tagja lehet a pártnak.

Szerdán reggel az Index riportere már a fülöpházai polgármesteri hivatal előtt várt, hogy beszélhessen Balogh Józseffel. A polgármester nem volt bent. Amikor a szerkesztőségből hívtuk, telefonját mégis a fülöpházai hivatalban vették fel. Percről percre tudósításunkban Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs szakértője ezután bejelentette: Balogh József nem tagja többé a Fidesznek.

Baloghot szerda délelőtt telefonon sikerült elérnünk. Azt mondta, "természetesen maradok parlamenti képviselő". Az sem lepte meg, hogy már nem tagja a Fidesznek. Mint mondta, már a frakcióból való májusi kilépésekor úgy értelmezte, hogy a pártból is automatikusan távozott. Fülöpháza honlapján ugyanakkor Balogh most is Fidesz-KDNP-s polgármesternek tünteti fel magát.

Riportereink szerda délután egy óra körül vették észre Balogh József autóját, amint a tanyája felé tart. Többször beköszöntek a tanya kapuján, de senki nem reagált. Ezután a tanya felé vezető bekötőúton várakoztak, amikor megjelent Balogh József nevelt fia és behívta őket a házba. A házban Balogh József és élettársa, Sánta Terézia fogadta őket.

Miközben beszélgettek, akkor jelent meg a Fidesz szóvivőjének közleménye. Selmeczi Gabriella egyértelművé tette, hogy sem képviselőként, sem polgármesterként nem szeretnék tovább a közéletben látni Balogh Józsefet. Balogh erre talányos választ adott riporterünknek:

Én is azt gondolom, hogy egy olyan embernek távoznia kell a közéletből, aki az ügyészségi közleményben olvasható dolgokat elkövette, de ez nem én vagyok. Az eljárás során ki fog derülni, hogy nem így történtek a dolgok.

Később ügyvédje ezt azzal magyarázta, hogy Balogh az ügyészségen csak azt a tényt ismerte el, hogy bántalmazta élettársát. A bántalmazás módjáról és annak körülményeiről, okairól azonban nem beszélt. Ennek kiderítése az eljárás feladata lesz.

Rákérdeztünk ezután a Központi Nyomozó Főügyészségen is, hogy a hétfői közleményükben olvasható részletek a bántalmazásról (négyszer-ötször közepes erővel arcon ütötte, haját megragadta, fejét a terasz fakorlátjához verte) honnan származtak. Az ügyészség lényegében megerősítette azt, amit Balogh ügyvédje mondott. A politikus csak a súlyos testi sértés tényét ismerte be, de a részletek nem tőle származnak, azokat az ügyészség az eljárás során eddig beszerzett adatok alapján rekonstruálta. Azt az ügyészség is elismerte, hogy a bántalmazás részleteit a nyomozás során kell még tisztázni.

Balogh József képviselői tiszteletdíja, választókerületi pótléka és lakhatási támogatása együtt havonta összesen bruttó 864 987 forint. Nagyjából hat hónap van még hátra a következő parlamenti ciklus kezdetéig. Ha Balogh nem mond le, akkor még bruttó 5 189 922 forintot fognak kifizetni az országgyűlési munkájáért. Ha kihúzza a választásokig, még további hat hónapon keresztül az alapdíjának és pótdíjának a megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegű ellátásra jogosult.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport