Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Szabályosan is lelőhették a sétáltatott kutyát

2013.11.07. 16:15
Szabályos terelővadászat zajlott szombaton abban az erdőben, ahol egy nő állítása szerint vadászok sétáltatás közben lőtték ki az egyik kutyáját – ezt a Szálkai Vadásztársaság vadászmestere mondta az Indexnek. Kulcskérdés lehet, hogy a lelőtt kutya valóban üldözött-e vadat, ahogy ezt a vadászok állítják.

A szabályoknak megfelelő, a rendőrségnél és a vadászati hatóságnál is előre bejelentett ún. terelővadászat volt szombaton abban a tolna megyei Szálka melletti erdőben, ahol egy helybéli nő állítása szerint a vadászok kilőtték mellőle az egyik kutyáját. Ezt Vörös László, a Szálkai Vadásztársaság vadászmestere nyilatkozta az Indexnek, aki ugyan jelen volt a vadászaton, de nem tudott arról, hogy bárki is kilőtt volna egy kutyát. „Ezt a rendőrök utólag mondták nekem, a résztvevő vadászok közül senki nem jelezte ezt” – mondta.

Mindez azért lényeges, mert a többedmagával az erdőben sétáló kutya gazdája lapunknak ezzel szemben azt mondta: hatalmas dörrenést hallott, amikor a mögötte, az úton haladó, de nem pórázon tartott kutyát kilőtték. A kutya szerinte nem üldözött vadat. Bár a korábban azt mondta nekünk, hogy a lövés pillanatában sem ő, sem a többiek nem látták a kutyát, csak miután elpusztult.

A sétáltatás közben kilőtt kutya
A sétáltatás közben kilőtt kutya

A kutya gazdája feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított az ügyben, állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen. Ez felháborodást keltett vadászkörökben, a vadászok szerint a nőnek nincs igaza.

Vörös László szerint az ominózus vadászaton huszonöt vadász vett részt 25 helyszínen, egy nagyjából egy-két négyzetkilométernyi területen. A vadászmester hangsúlyozta: a kutya, a gazdája és a társasága, valamint négy másik eb nem is tartózkodhatott volna a területen, hiszen ott vadászat zajlott, erre pedig összesen 30 darab tábla figyelmeztette az arra járókat. Ezzel szemben a nő az Indexnek az eset után azt mondta: egyetlen figyelmeztető táblát sem látott a környéken, noha nagyon jól tudja, milyen egy vadászat és milyenek ezek a táblák.

A vadászmester szerint a nő szabályt sértett azzal, hogy az erdőben póráz nélkül sétáltatta a kutyáját. Ráadásul a törvény lehetővé teszi, hogy ha a terelővadászat során a vadakat űzi egy állat, akkor azt a vadász kilőheti. A nő ezzel szemben azt állítja, hogy kutyája az úton haladt, nem kergetett vadat.

Mit mond a törvény?

A szabálysértésekről szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.” A Vadászati Törvény szerint „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.” (Forrás: HuntingPress)

A kérdés tehát az, hogy a kutya valóban üldözött-e vadat, amikor kilőtték vagy sem. Vörös mindenesetre biztos abban, hogy az időközben indult rendőrségi nyomozás tisztázza a vadászokat. Mint mondta, legalább 15 tanú állítja, hogy a lelőtt kutya korábban dámszarvast üldözött. 

A kutya gazdájának elmondása szerint az eset után a kutyát kilövő vadász kocsiba szállt és elhajtott. Vörös erről nem tud, ismételten hangsúlyozta: neki egyik vadász sem jelezte, hogy kutyát lőtt volna. Mindez viszont amiatt különös, mert a lapunknak nyilatkozó vadászati szakemberek szerint a lövéseket mindenkinek hallania kellett a környéken, így a vadászmesternek is. A vadászat után pedig a vendégeknek „illik" beszámolni arról, ha esetleg kutyát lőtt. Vörös viszont – elmondása szerint – a kutya kilövéséről csak a rendőröktől értesült.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a megölt kutya gazdája és a helyi vadászok között nem ez volt az első konfliktus. Vörös László ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy a nő rendszeresen sétáltatta az erdőben a kutyáit póráz nélkül, ami szabálytalan és erre többször fel is hívták a figyelmét korábban. Azt egyébként a kutya gazdája sem tagadta az Indexnek, hogy szabálytalanul járt el, amiért egy kivételével nem voltak pórázon az állatai.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!