A baloldal bemutatta budapesti jelöltjeit

2013.11.08. 14:52

Bemutatta 18 budapesti egyéni választókerületi jelöltjét az MSZP és az Együtt-PM szövetség pénteken. Tizenkét körzetben a szocialisták, hatban Bajnai Gordon pártszövetsége állít jelöltet a jövő évi parlamenti választáson.

A 18 jelölt közül jelenleg 8-an országgyűlési képviselők. Többségük kiléte az elmúlt hetekben már ismertté vált. Az utolsó nyitott kérdés az volt, hogy a betegsége miatt az utóbbi hónapokban a parlamenti munkától távol maradó Kiss Péter korábbi MSZP-s kancelláriaminiszter vállalja-e az indulást az újpesti körzetben, a jelöltbemutatón azonban hosszú idő után ő is megjelent a nyilvánosság előtt.

A szocialisták a XI. kerületben Józsa István frakcióvezető-helyettest, a VIII.-IX. kerületben Pál Tibort indítják. Zuglói jelöltjük Tóth Csaba, a Kispestből és Kőbánya egy részéből választókerületben Burány Sándor méreti meg magát. Velük ellentétben nem volt még a parlament tagja Hiszékeny Dezső XIII. kerületi alpolgármester, az Óbudán induló Kiss László, Móricz Eszter rákospalotai jelölt és Lukoczki Károly (XVII. kerület). Hiller István korábbi pártelnök és oktatási miniszter a XIX.-XX. kerületben, Simon Gábor elnökhelyettes a XVIII. kerületben, Kiss Péter pedig a IV. kerületben száll harcba a mandátumért.

Az Együtt-PM Juhász Pétert, a szövetség társelnökét indítja az I. és az V. kerületből, valamint a VIII. és IX. kerület belső részéből álló választókörzetben, míg Szabó Tímea társelnök a XII. kerületben jelölt. A II. kerületben Szelényi Zsuzsanna indul, aki a rendszerváltás után fideszes képviselő volt. A VI.-VII. kerületben Kocsis-Cake Olivio önkormányzati képviselő, a XI.-XXII. kerületben Somfai Ágnes, a PM fővárosi képviselője a jelölt. A XVI. kerületben Tordai Bence, a PM elnökségi tagja, Csepelen pedig a Szolidaritás mozgalomhoz tartozó Szabó Szabolcs.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerint a fővárosban már egy most vasárnapi választáson is az ellenzék győzne, így a jelöltek túlnyomó többsége parlamenti képviselő lesz.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője ellenzéki városnak nevezte Budapestet, Mesterházy Attila MSZP-elnök pedig arról beszélt, hogy a főváros a Fidesz-kormány alatt mindig büntetésben van.