A TASZ perli a brit titkosszolgálatot

2013.11.08. 11:07

Jogtalan megfigyelésért beperli a brit titkosszolgálatot a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet egy nemzetközi együttműködés keretében, amerikai, ír, kanadai és dél-afrikai jogvédő szervezetekkel együtt próbálja meg bíróság előtt érvényesíteni a magánélethez való jogot.

A brit megfigyelési botrány kirobbanása az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat (NSA) titkait kiteregető Edward Snowdenhez fűződik. Snowden vallomásaiból az ugyanis az is kiderült, hogy az NSA brit hírszerzésért felelős társszervezet is működtetett egy olyan programot, amelynek keretében a brit titkosszolgálat közvetlenül hozzáfért különböző telekommunikációs kábeleken futó adatokhoz, a forgalmi adatokon kívül a kommunikáció tartalmát is tárolta és ellenőrizte. 

 Az NSA kiszivárogtatott belső dokumentumai alapján a brit hírszerzés 2012-ben napi 600 millió „telefonos eseményt” kezelt, és az adatokhoz az amerikai ügynökségnek is közvetlen hozzáférést biztosított.

A pert indító civil szervezetek azt feltételezik, hogy emberi jogi tevékenységük miatt a brit titkosszolgálatok megfigyelték a Nagy-Britanniába küldött, az onnan kapott, az országon keresztülmenő és az ott kezelt kommunikációjukat. 

"Az eddig napvilágot látott információk szerint a Microsoft, a Google, a Facebook, a Skype és más szolgáltatók felfoghatatlan mennyiségű személyes adatot adtak át (vagy voltak kénytelenek átadni) a hatóságoknak. Ez a magánszféra olyan mértékű és súlyos megsértése, ami mellett nem lehet szó nélkül elbattyogni" – írja a TASZ.