Kifogyott a Fidesz a fóti polgármesterekből

2013.11.08. 13:15
A Fidesz-KDNP nem indít saját polgármesterjelöltet a közel húszezer lakosú Fóton a két hét múlva tartandó időközi választáson. A választást azért kellett kiírni, mert a város fideszes polgármesternője nem bírta a folyamatos harcot saját párttársaival, és szeptemberben bedobta a törölközőt.

A Fidesznek nincs szerencséje fóti polgármestereivel, 2008 óta már hármat „használt el” a város. Az országban itt amortizálódtak el a leggyorsabban a helyi politikusok.

Cselőtei Erzsébet
Cselőtei Erzsébet
Fotó: fot.hu

A fővárostól alig néhány kilométerre fekvő közel húszezres településen november 24-én kettős időközi választást tartanak. Az eddigi fideszes városvezető, Cselőtei Erzsébet a szeptember 19-i testületi ülésen nemcsak a polgármesteri megbízatásáról, hanem a település 1-es számú egyéni választókerületében szerzett mandátumáról is lemondott, miután nem bírta tovább a folyamatos harcot saját párttársaival. A konfliktusok főleg a jegyző személyének kijelölése, és az új városháza építése kapcsán alakultak ki.

A polgármester lemondása után feladatait a szintén fideszes alpolgármester, Pozderka Gábor vette át, őt azonban hivatalos jelöltként nem indította a párt, miután a városban demonstrációt is tartottak, mikor kiderült, hogy az alpolgármester fia nyerte el a városban kiosztott trafikjogok egy részét.

Az MSZP-nek lesz saját jelöltje, Takács István mérnök személyében, akit a DK és az Együtt-PM is támogat. A Fidesz a formálisan független CÖF-jelölt, Földi Pál mögé állt be, akivel megállapodtak, hogy ha nyer, akkor a közbiztonság és a közutak állapotának javítására koncentrál a hátralévő hivatali időben.

Fóton 2010-ben is nehéz helyzetbe került a Fidesz, a számos botrány miatt ugyanis kénytelen volt ejteni az addigi polgármestert: így került Mádly Zsolt helyett Cselőtei Erzsébet a jelölő listára. Mádly körül hivatali ideje alatt folyamatosan zajlott az élet, orrba verésig fajuló viták zajlottak a testületi üléseken, hivatalából többször is felfüggesztették, a testület is kezdeményezett ellene fegyelmit, végül pártjával is szembekerült. Mádly 2010-ben azt állította, hogy a Fidesz átejtette őt, mert korábban határozott ígérete volt arra, hogy újraindítják a városvezetői posztért, amit 2009 januárjában szintén egy időközi választáson szerzett meg.

Azt az időközit meg azért kellett kiírni, mert öt éve, 2008 októberében a bíróság másfél éves huzavona után megfosztotta polgármesteri tisztétől a fideszes Szent-Iványi Gézát. A Fővárosi Ítélőtábla bizonyítva látta, hogy a fideszes városvezető visszaélt a Cora által adományozott étkezési jegyekkel. Eltűnt ugyanis kétmillió forintnyi étkezési jegy, ami miatt a képviselő-testületben is megpróbálták Iványit eltávolítani posztjáról, ez azonban csak az ítélettel sikerült.