A Fidesz nyert Békéscsabán

2013.11.10. 21:30

Három időközi önkormányzati választást is tartottak vasárnap.

Békéscsaba

Egy egyéni választókörzetben volt szavazás, mert meghalt az eddigi fideszes képviselő. Megint a Fidesz nyert (51,3%), de a baloldali ellenzéki pártok közül eleve csak az LMP tudott elindulni, mert az E2014-MSZP-DK-nak nem sikerült szabályosan kitöltenie a nyilvántartásba vételi kérelmet. 13,4 százalékot kapott az LMP, a Jobbik 12,9 százalékot. Indult egy független jelölt is, ő 22,2 százalékot szerzett.

A tét nélküli választásnak megfelelően alacsony volt a részvétel, kicsivel kevesebb mint 20 százalék.

 

Tuzsér

Meghalt a független polgármester. Az Index kérdésére a jegyző elmondta, hogy most a Jobbik jelöltje nyert, 36 százalékkal.

Több bejelentés is érkezett szabálytalankodásra. Egyrészt szállították a szavazókat, másrészt pedig többen megpróbálták lefotózni a szavazólapot a fülkében. Ez utalhat arra, hogy valakinek meg kellett mutatniuk, hogyan szavaztak. Korábban ugyan arról érkezett hír, hogy két eset miatt rendőrségi eljárás indul, ezt később cáfolták. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy semmilyen jogsértés nem történt.

A többi induló független volt, a második 24, a harmadik 20 százalékot kapott.

Dévaványa

Lemondott a fideszes polgármester, most egy független jelölt nyert. A távozó polgármester egyébként 1985 óta irányította a települést, még tanácselnökként kezdte. A többi jelölt is mind független volt, 34 százalék lett a részvétel.