Hat és fél év fegyház a bankrabló rendőrnek

2013.11.11. 16:18

Hat és fél év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék hétfőn azt a rendőrtisztet, aki kirabolt egy takarékszövetkezeti fiókot 2010-ben a Baranya megyei Görcsönyben, közölte az MTI. Az ítélet nem jogerős.

A vád szerint Dömös Zoltán, a rendőrség belső elhárításának munkatársa 2010. május 18-án munkaidőben, szolgálati autóval a fiókhoz hajtott, és szolgálati pisztolyával fenyegetőzve 258 ezer forintot zsákmányolt.

A bíróság a férfit fegyveresen elkövetett rablásban mondta ki bűnösnek, ki kell fizetnie a pénzintézetnek okozott kárt és kamatait, illetve a perköltséget, ez együtt több mint kétmillió forint.

Dömös Zoltán ellen számos bizonyíték szól: szolgálati autója járt a pénzintézetnél, az épület ügyfélterében az általa aznap viselt cipőéhez hasonló talpnyomot rögzítettek, szolgálati fegyvere hasonlított a rablóéra, ruházata, külseje alapján őt nevezte meg lehetséges elkövetőként a fiók alkalmazottja, és két kamera által rögzített felvétel időpontja között – egy benzinkútnál sört, egy áruházban pedig cigarettát vett – eltelt annyi idő, amennyi elég volt a bűncselekmény elkövetéséhez.

A rendőr azzal védekezett, hogy a rablás idején azért voltak kikapcsolva a mobiltelefonjai, mert egy informátorral találkozott - akinek kilétét egyébként egészen eddig nem fedte fel, illetve hogy szenvedélyes gombász lévén elment egy gombaszedő helyre. Ezzel szemben több mint 400 ezer forint adóssága, és százezres adóhátraléka volt.

A férfit bizonyítottság hiányában korábban felmentették, a Pécsi Ítélőtábla azonban új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ugyanis a közvetett bizonyítékokat egyenként értékelte az elkövető személyének azonosításához, ehelyett az ítélőtábla szerint abban kellett volna állást foglalnia, hogy ezen adatok alkotnak-e olyan "zárt logikai láncot", amelyből következtetni lehet a vádlott bűnösségére.

A hétfői ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.