A magyar devizás ügyét decemberben tárgyalja az Európai Bíróság

2013.11.13. 06:47

A Magyar Nemzet információja szerint az Európai Bíróság december 5-én tárgyalja az idehaza nagy port felvert Kásler-ügyet. Lehóczki Balázs, az uniós ítélkező fórum sajtóosztályának magyar esetekkel foglalkozó munkatársa a lapnak elmondta, hogy december 5-re tűzték ki a tárgyalást. 

Az európai eljárás előzménye, hogy Kásler Árpád és feleség tavaly jogerősen pert nyert a Szegedi Ítélőtáblán devizahitel ügyben, a hitelt nyújtó bank a döntés felülvizsgálatát kérte a Kúriától. A hazai fórum ekkor kérte Luxembourg segítségét, és egyben indítványozta, hogy a széles körű társadalmi érintettség miatt az Európai Bíróság soron kívül foglaljon állást a feltett kérdésekben, az EU bírósága a gyorsítást nem vállalta, így elkezdődött a szokásos írásbeli előkészítés.

Kásler és felesége azt kifogásolta, hogy devizahitelüknél az OTP a kezelési költséget devizában állapította meg, és terhelte rájuk. Másrészt azt, hogy amikor a hitelt törlesztik, akkor a törlesztőrészlet forint összegét az OTP az általa alkalmazott devizaeladási árfolyamán határozza meg, miközben a kölcsön folyósításakor a bank a vételi árfolyamon állapította meg a kölcsön összegét.

Kásler a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, az egyik szószólója a devizahiteles tüntetéseknek. Augusztusban egy ülősztrájk alatt őrizetbe vették.

A Népszabadság szerint egyébként kerekasztal-konzultációt kezdeményez Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. A lap információja szerint a miniszterelnök-helyettestől a jövő hét első felében történő egyeztetésre Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást.

A lap írásában emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány elvárása, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahiteles szerződéseket érintő ügyekben.