Álházassággal jutnak az Unióba a szerbek

2013.11.13. 15:36

Egy szerbekből és magyarokból álló bűnszervezet tagjait fogták el októberben a rendőrök, akik szerb férfiak és magyar nők álházasságait szervezték pénzért, írja az MTI. Ellenük embercsempészet miatt folytat eljárást a rendőrség. A szerb férfiak az álházasság után már családtagként legálisan utahzattak be az Európai Unióba.

A szerb gyanúsított a házasságkötések megszervezésével közvetítőket bízott meg, akik felkeresték a magyar nőket és elmondták nekik, mennyit kapnak majd az álházasságért és mi a teendőjük. Ezután a nőket Szerbiába vitték a házasságkötésre. A magyar nők először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak.

A házasságkötés után rövid időn belül a feleségeket Németországba vitték, ahol a nők a férfiak ott tartózkodását legalizálták. A szerb gyanúsított és egyik magyarországi társát - egy 22 éves kisszállásit - embercsempészés  miatt fogták el, és vették őrizetbe a rendőrök.

Emellett gyanúsítottként hallgattak ki több több álházasság szervezésében részt vevő embert, köztük egy 22 éves kisszállási és egy 31 éves tompai nőt, akik a gyanú szerint pénzért mentek hozzá 2013-ban Szabadkán egy-egy szerb férfihoz. A rendőrség száz ilyen házasságot vizsgál, így még több gyanúsítottra számítanak.