Három kamu bombariadó: két év letöltendő

2013.11.13. 17:07

Nem jogerősen két év letöltendő börtönt kapott az az embercsempész, aki 2011-ben Nyíregyházán bombariadóval hátráltatta büntetőpere lefolytatását. A férfit 2011 áprilisában ítélték két év börtönre elsőfokon, novemberben a másodfoknál az első tárgyalási nap reggelén azzal hívta fel a rendőrséget, hogy valaki bombát vitt a bíróságra és a bíróság fel fog robbanni. 

A bíróság épületét a rendőrök kiürítették, átvizsgálták, de robbanószerkezetet nem találtak.

A férfi a következő alkalommal, 2011. decemberében a Zala megyei Kemendollárról, egy telefonfülkéből hívta a rendőröket, hogy bombát helyezett el a nyíregyházi bíróságon. Mivel nem derült ki melyik épületre gondolt, ezért három bírósági épületet is kiürítettek és átvizsgáltak, de bombát ezúttal sem találtak. 

A vádlott december 6-án egy zalabaksai nyilvános telefonfülkéből a Lenti Rendőrkapitányságra újfent arról tett bejelentést, hogy a nyíregyházi bíróságon bomba van, így a szabolcsi megyeszékhelyen ismét kiürítették az összes bírósági épületet.

A bíró szerint a három bombariadó nagyfokú kényelmetlenséget okozott, az ügyfelek mellett akadályozta több száz dolgozó munkáját, emellett komoly költségekkel is járt. A vádlottat - aki jelenleg is börtönbüntetését tölti - köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés miatt ítélte el a bíróság. A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, a határozatot az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője viszont enyhítésért fellebbezett.

Egyre több a bombariadó a bíróságokon

274 bombafenyegetést kaptak a bíróságok 1999 és 2010 vége között, az Országos Bírósági Hivatal statisztikái alapján. A fenyegetések sűrűsödnek, mert 2007-től 2012 végéig 150-szer volt bombariadó valamelyik bíróságon.

2002 és 2012 között 97 esetben fenyegettek meg bírókat. 2011-ben hatszor ért eljáró bírót fenyegetés, és ugyanennyiszer rongáltak meg épületet, de fizikailag egyetlen bírót sem bántalmaztak..