Személyes levélben kérlelik a közgyűlés tagjait a katolikusok

2013.11.13. 17:03 Módosítva: 2013.11.13. 17:29
A fővárosi közgyűlés tagjainak küldött levélben próbál a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség a képviselők lelkére hatni, hogy ne szavazzák meg a hajléktalanokat sújtó szabálysértési szigorítást, amellyel kitilthatják őket Budapest sok kerületéből. A közösség szerint az irgalmasság és az emberség is lehet eszköz a hajléktalanság megszüntetésében, nem csak a büntetés.

Csütörtökön szavaz a fővárosi közgyűlés a hajléktalanokra vonatkozó szabályok módosításáról: ha a képviselők támogatják, a főváros kijelölheti azokat a területeket, amelyen az „életvitelszerűen tartózkodás szabályainak megszegése” szabálysértésként büntethető lesz.

A Sant'Egidio (Szent Egyed) közösség, amely a hazai katolikus csoportok közül elsőként kritizálta az elképzelést, személyre szóló levélben igyekszik még az utolsó pillanatban is meggyőzni a fővárosi képviselőket, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést.

A levélben bibliai utalásokkal, jézusi képekkel kérlelik a politikusokat, hogy gondolják át még egyszer, büntetéssel kell-e szembeszállni a lecsúszottak, gyengékkel.

„A hajléktalanokban és általában a szegényekben nem társadalmi, közrendi vagy közegészségügyi problémát látunk, hanem megpillantjuk bennük embertársunk, testvérünk, Jézus legkisebb testvéreinek, sőt, magának Jézusnak az arcát.” - írta a közösség, hozzátéve, hogy véleményük szerint az „életvitelszerű közterületen tartózkodás” hatósági szankcionálása ellentmond ennek a hajléktalanság megszüntetése céljának. „A szakmai és civil szervezetek elmondták idevágó szakmai és jogi érveiket, amelyeket itt nem kívánunk elismételni. Ehelyütt csupán az irgalmasság és az emberség szempontjaira szeretnénk emlékeztetni.”

„Az intézkedés olyan embereket sújt majd, akik a társadalom leggyengébb, legelesettebb tagjai közé tartoznak. Saját tapasztalatunk szerint szinte mindegyikük olyan súlyos beteg, ami büntethetőségüket eleve kétségessé teszi. Rehabilitációjuk nélkül aligha képesek a jogkövető magatartásra. Az állam, a közintézmények részéről maximális segítség szükséges ahhoz, hogy az Alaptörvénybe foglalt eszményekkel összhangban a közösség javítson helyzetükön, miközben feltétlen politikai prioritásnak kellene tekinteni a hajléktalanságot újratermelő elszegényedés, a családok szétesésének és lecsúszásának megállítását. A szankció bevezetésének nyugtalanító üzenete van mindenki számára: az állam kifogyott az eszközökből. Lemond a leggyengébbekről.

Mi hisszük, hogy az államnak: értsd nekünk, magyar társadalomnak, budapesti polgároknak még nagyon sok eszköz és erőforrás áll rendelkezésünkre. Mindenekelőtt emberségünk: nagyon sok budapesti szervezet és polgár segít ilyen-olyan módon az utcán élő rászorulóknak.”

A Sant'Egidio közösség már szeptemberben tiltakozott a hajléktalanok bünetése ellen, akkor Szőke Péter, a katolikus egyházhoz közel álló közösség magyarországi vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy alaptörvény-ellenesnek tartják a tervezetet.