Akinek háromszor volt jó, ugyanabból a pénzből

2013.11.14. 10:25
Jogalkotás-racionalizálási keretből kapott konferencia szervezésére uniós támogatást egy zánkai vitorláscég, aminek a volt államtitkár, Gál András Levente három szerepkörben is örülhetett. Korábban a KIM-ben ő felügyelte a támogatás keretét adó Magyary-programot, pár nappal a szerződéskötés előtt fb-tag lett a kedvezményezett cégnél, a konferenciára szánt pénzt az érdekeltségébe tartozó intézményben költötték el. Hasonló támogatást kapott egy Deutsch Tamás által vezetett egyesület is, amely szintén Gál főiskoláján konferenciázott a pénzből.

Konferenciaszervezés címén jutott 25,4 millió, illetve 27,9 millió forint uniós támogatáshoz a Deutsch Tamás elnökletével működő Hét Határ Önkormányzati Szövetség és a zánkai Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft. A két szervezet egy jogszabály-racionalizálási projektben kapott megrendelést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM).

A Hét Határ Szövetség és a Magyar Vitorlás Központ  támogatását az Átlátszó.hu szúrta ki az NFÜ-s pénzből finanszírozott programok között. A támogatás azonban nem csupán azért érdekes, mert „Deutsch Tamás és Gál András Levente civiljei” jutottak uniós pénzekhez, hanem azért is mert a pénzek nagy része végül a volt közigazgatási államtitkárhoz köthető intézménynél landolt.

A jogszabály-racionalizálási projektet a KIM a Magyary-program keretében indította el 2011-ben azzal a célkitűzéssel, hogy külső résztvevőket is bevonjon a közigazgatás modernizációjába és a törvény-előkészítési folyamat átláthatóbbá tételébe. A cél eléréséhez a két nyertes szervezet azzal járult hozzá, hogy az elmúlt hónapokban mindkettő megtartott egy-egy minikonferenciát „A határon átnyúló ETT/EGTC megyerendszer és az önkormányzati jogalkotás”, illetve „Bejárható Magyarország Program a jogalkotás tükrében" címmel.

A Hét Határ Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesület 2007-ben alakult, tagjai között számos fideszes politikus és polgármester található. Deutsch Tamás mellett jelenleg Tarlós István főpolgármester tölti be társelnöki posztot. A vitorláscéget az egykori zánkai úttörőtábor kezelője, a 100 százalékos állami tulajdonú Zánka Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. alapította idén tavasszal.

Mindkét szervezet sok kormányzati tisztviselő bevonásával bonyolította le saját öt-hat órás rendezvényét, amelyekre a szerződések alapján egyenként 15-16 millió forintot számolhattak el. Az uniós támogatás fennmaradó részét a konferenciák összegző tanulmányaira kellett költeni.

A Magyar Vitorlás Központ szerződésében azt írták, hogy „a konferencia szerződésszerű megszervezéséért” a céget a teljes nettó összeg 75 százaléka, 16,5 millió forint „illeti meg”, az írásos összefoglalóra pedig 25 százalék, azaz 5,5 millió forint fordítható. A Hét Határ nem tette közzé a szerződés szövegét, ám ha hasonló feltételekkel kötötték meg a minisztériummal a megállapodást, a szervezet is legalább 15 milliót költhetett saját rendezvényére.

Az Index információi szerint a rendezvényeknek Gál András Levente, a KIM volt közigazgatási államtitkára örülhetett a legjobban.

Öröm szakmai alapon

A KIM-nél Gál volt a felelőse a közigazgatás átalakítására fókuszáló Magyary-programnak, sőt 2011-ben személyesen ő jelentette be az indítását. A KIM a napokban, november 7-én lezárta az Államreform Operatív Program „jogszabály-előkészítési folyamat racionalizálása” című kiemelt projektjét.

A záróközlemény ugyan nem tér ki a két szervezet tevékenységére, de leszögezi, hogy a program sikeres volt: a jogszabály-előkészítés egyszerűbbé vált. A rendelkezésre álló 750 milliós keretet a KIM és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal nagyjából fele-fele arányban használta fel.

Öröm a sportban

Az egykori államtitkár, majd „jó államért felelős” kormánybiztos egy éven át a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is volt, amíg májusban mást nem választottak a helyére.

A sportág iránti szenvedélye viszont megmaradt, és nyáron a Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft. felügyelő bizottsági tagja lett. Új tisztségét alig egy héttel az előtt jegyezték be a cégbíróságon, hogy a KIM-ben a cég ügyvezetőjével aláírták a támogatási szerződést.

Öröm házon belül

A két nyertes a több mint 30 milliós szervezési keretét a Falk Miksa utca 1. alatt található Edutus Főiskola konferenciatermében költötte el.

Az Edutust már létrejöttekor Gál András Levente érdekeltségeként aposztrofálta a sajtó. A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) és a budapesti Harsányi János Főiskola (HJF) egyesülésével alakult magánfőiskola vezetésében ugyanis többen az akkor még államtitkári posztot betöltő Gál közeli munkatársai voltak. A kapcsolat azonban nemcsak áttételes: a főiskola Kossuth tér sarkán álló épületében működik Gál irodája is, ahonnan közvetlen kilátás nyílik a Parlamentre.

Az Index megkérdezte az Edutus Főiskolát, hogy a két konferenciáért mekkora összeget számolt fel, kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.