Kaposváron sem lakhat senki az utcán

2013.11.14. 13:25

A kaposvári közgyűlés úgy döntött: senki nem lakhat az utcán a belvárosban és néhány parkban.  A helyi rendeletet a 18 tagú képviselő-testületből csak egy MSZP-s képviselő nem szavazta meg, a másik szocialista tartózkodott. 

Kéki Zoltán címzetes főjegyző javaslata decembere 1-jétől lép érvénybe. Aki nappal vagy éjjel a belvárosban, a parkokban vagy a játszótereken alszik, az közmunkával vagy pénzbírsággal is sújtható.

Kéki Zoltán a javaslatát azzal indokolta, hogy a városban sokakban ellenérzést váltott ki az utcán berendezkedő hajléktalanok látványa. Az önkormányzat már 2008-ban szerződést kötött a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központtal a fedél nélkül élők ellátásáról. Gulyás János, a Magyar Vöröskereszt somogyi szervezete által működtetett központ vezetője szerdán az MTI-nek azt mondta, tudomásuk szerint a somogyi megyeszékhelyen mintegy 250 hajléktalan él, számuk az utóbbi években nem változott. A gondozási központba 48 embert tudnak befogadni, és többet is el tudnak helyezni, ha szükség van rá. A Vöröskeresztnek nappali melegedője és népkonyhája is van, télen naponta visznek ennivalót és forró teát az utcán élőknek.