Kiakadt az Együtt-PM Matolcsyék hatmilliárdos tenderén

2013.11.14. 16:06 Módosítva: 2013.11.14. 16:20

Az Együtt-PM választási szövetség csütörtökön feljelentést tesz hűtlen kezelés alapos gyanújával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett hatmilliárd forintos kommunikációs tendere miatt.

Juhász Péter, az E14-PM társelnöke szerint jelenleg Magyarországon megvalósíthatatlan, irracionális és irreális egy ilyen összegű reklámkampány lefolytatása és "kizárt, hogy az MNB-nek van olyan terméke, ami megérne egy ekkora kommunikációt".

Az Együtt-PM szerint az MNB így akarja kiszervezni a közpénzt, hogy azt a választási kampányban majd kormánypropagandára költsék. Juhász ezért felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy vonja vissza a tendert és állítsa le a "közpénzszórást". Arról is beszélt, hogy kérdéseikkel írásban fordultak Matolcsyhoz, a jegybank elnöke azonban nem reagált a levelükre.

Nem csak az Együtt-PM, hanem szövetségesük, az MSZP is kiakadt. Tukács István szerint az összeg sokkoló, ilyen nagyságrendben még sosem írtak ki kommunikációs közbeszerzést Magyarországon, a legnagyobb tender is kevesebb, mint feleekkora volt:

Az óriási összegű lehetőség bizonyára sokakat megmozgat, s felvetődhet annak a gyanúja is, hogy a pénz nem pusztán a jegybank, hanem a kormányzati sikerpropaganda, végső soron a választási kampány céljait fogja szolgálni.

Az MSZP is felszólítja Matolcsyt, hogy vonja vissza a pályázatot.

A tender jó eséllyel minden idők legnagyobb keretösszegű magyar kommunikációs közbeszerzése. A feladatok a jegybank jövő évi általános kommunikációs feladataira, valamint a Növekedési Hitelprogram (NHP) kommunikációs feladataira terjednek ki. Az összeg hatmilliárd forint lehet. A részletekről itt írtunk.