Semjén évek óta szervezkedik Moszkvában

2013.11.14. 12:53
Az Index információi szerint egy hónap múlva Budapestre érkezik Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi felelőse, aki a napokban Rómában bejelentette, hogy semleges területen, esetleg Pannonhalmán megszervezhetnék a két egyházfő, Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozóját.

Hilarion metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására érkezik Magyarországra. A KDNP-s politikus több mint tíz éve találta ki, hogy egy magyarországi helyszín megfelelő lehetne a történelmi találkozó számára, azóta dolgozik az egyházfői csúcs létrejöttén.

Az elmúlt hónapokban megélénkültek a tárgylások, Semjén többször is járt Moszkvában, és orosz egyházi méltóságok is látogattak Budapestre. A miniszterelnök-helyettes nemrégiben szerződést is írt alá az egyik legbefolyásosabb orosz egyházi vezetővel, Márk érsekkel az orosz ortodox egyház magyarországi működésével kapcsolatban.

A hosszú ideje lebegtetett találkozó ügye azért került ismét a figyelem középpontjába, mert Hilarion metropolita nyilatkozatára alapozva a La Repubblica pénteken lehetséges konkrét helyszíneket nevezett meg. Az olasz napilap szerint a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője semleges területen találkozhatna egymással, amely Bari olasz város, Bécs vagy Pannonhalma lehetne.

Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát a Népszabadságnak elmondta: nyitottak arra a nagyszerű szándékra, hogy a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője Pannonhalmán találkozzon egymással.