Jobb lenne, ha a bíróság mondaná ki, hogy kinek van igaza

2013.11.15. 00:09 Módosítva: 2013.11.16. 00:10

"Ráléptünk a tyúkszemére jó néhány multinacionális cégnek, ők tiltakozni fognak Brüsszelben" - mondta Orbán Viktor a köztelevízió Az Este című műsorában.

A miniszterelnök szerint a bankok Brüsszelben fúrják a kormányt, és vannak olyan cégek is amelyek vissza akarnak kerülni a kivételezett helyzetbe. Szerinte ők továbbra is ellenfeleik Brüsszelben. "Most azonban sokkal több töltény van a tárban, mint korábban volt, vastagabb a muníciónk" - nyugtatott Orbán.

A kormány gazdaságpolitikájának logikus következménye a gazdasági növekedés,  2010-ben leült Matolcsy Györggyel,  és kivesézték a helyzetet, úgy döntöttek, nem akarják azt folytatni, amit az unió kényszerítene az országra. Most itt az eredmény, Magyarországon lehet a legnagyobb gazdasági növekedés egész Közép-Európában. 3-4 százalékos növekedést szerinte akkor tud elérni Magyarország, ha a bankok is aktívan beszállnak a hitelezésbe. Ehhez azonban nem a magyar gazdaságpolitikának kell változnia, hanem a külföldi bankoknak kell otthon rendbe tenniük magukat.

Orbán a devizehitelesekkel kapcsolatban azt mondta, az lenne normális, ha az igazságügyi rendszer, nem pedig a kormány próbálna igazságot szolgáltatni nekik.

Ha a fontos vitakérdésekben az igazságszolgáltatás az emberek oldalára áll, akkor már nem a lakosságon kell majd segíteni, hanem a pénzintézetek esetében kell megnézni, "mit tudunk a bankoknak segíteni ahhoz, hogy teljesíthessék az emberekkel szembeni kötelességüket".

Ha azonban az igazságszolgáltatás nem áll az emberek oldalára, akkor a kormánynak kell ezt megtennie, és akkor nem a bankok, hanem az emberek szempontjából kell vizsgálnia az ügyet.

Addig is azt kérte az adósoktól, éljenek az árfolyamgát lehetőségével.