Titkolják, ki fizette a debreceni fejesek floridai útját

2013.11.15. 07:16
Továbbra is nagy titkolózás övezi a floridai konferenciacsapatot, dacára annak, hogy az állítólag nem közpénzből van kint Amerikában – írja a Blikk.

A lap nem érti, hogyan lehet 15 debreceni város-, illetve cégvezető ugyanabban az időpontban a földnek ugyanazon a távoli pontján.

Varga Zoltán (DISZ) önkormányzati képviselő vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte csütörtökön az utazás részleteinek tisztázására.

A Blikkhez eljutott az az információ is, miszerint Kósa Lajos debreceni polgármester a botrány kirobbanása után arról rendelkezett: utólagosan számlázzák ki a résztvevőknek az út költségeit. A lap megkérdezte, mi igaz ebből, hiszen ez nem azt a verziót erősítené, hogy a konferenciázók maguk fizetik a kiruccanást. „A szóban forgó program szervezésében a polgármesteri hivatal nem vett részt. A város vezetői közül önkormányzati delegáció tagjaként senki sincs külföldön. A jegyző és az alpolgármester szabadságuk terhére utaztak az Egyesült Államokba, minden költségüket maguk finanszírozzák” – válaszolta a polgármesteri hivatal.

A lap szerint azonban ez még nem zárja ki, hogy önkormányzati céges delegációról van szó. A Blikk ezért nem csak a két városházától, de az érintett cégektől is kérdezte, milyen apropóból utazott ki a csapat Amerikába, kik pontosan a tagjai, ki a szervező, s mennyi a kiruccanás költsége egy főre vetítve. Azt is meg akarták tudni, jár-e a kiutazóknak napidíj, valamilyen mértékű utólagos költségtérítés. A kérdésekre várják a választ, és amennyiben nem kapják meg az álláspontjuk szerint közérdekű adatokat, bíróságra mennek.

A lap korábban már kereste a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, Litauszki Róbertet és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezetőjét, Csonka Tibort, de munkatársaik csak annyit közöltek, hogy szabadságon, illetve külföldön vannak. A Blikk úgy tudja, ők is tagjai a nagyjából 15 fős floridai csapatnak, amely hétvégén tér vissza Magyarországra.

Az utazásra egyébként úgy derült fény, hogy az egyik résztvevő pálmafás, kókuszdiós képeket töltött fel magáról a Facebook-oldalára, amelyeket később kitörölt. A Facebookra feltett képek tanúsága szerint volt, aki tengeri horgászaton vett részt egy jachton, meglátogattak egy aligátortelepet, vagy egyszerűen csak kókuszdióból szürcsölték a tejet a pálmafák alatt – írják.