Ezt nem lehet feldolgozni

2013.11.15. 15:04
Az ESZTER Alapítvány szokatlan és meghökkentő kisfilmekkel hívja fel a figyelmet a nők és gyerekek elleni erőszak tarthatatlanságára. A nemi erőszak áldozataival és bántalmazott nőkkel és gyermekekkel foglalkozó szervezet novemberben kampányt indított az erőszak ellen, amiben figyelemfelkeltő spotokkal és egy hosszabb, az erőszak természetét is elmagyarázó filmmel állnak ki a bántalmazás különféle formái ellen.

A „Kire üt majd ez a gyerek?” című kisfilmben két általános iskolást látunk a padban, a film azt sejteti, hogy a kisfiút összeverte az apja, a kislányt szexuálisan zaklatták, szándékos bazmegekkel és obszcén kifejezésekkel beszélik meg egymással traumáikat a több mint 20 éves ESZTER Alapítvány szpotjában.

Kire üt majd ez a gyerek?

A hosszabb, 25 perces dokumentumfilmben híres emberek, nők és férfiak beszélnek az erőszakról, és ítélik el azt. Xantus Barbara arról beszél, hogy máig nem képes feldolgozni azt, hogy 19 éves korában megerőszakolták.

Cserhalmi György, Xantus Barbara, Zséda vagy Szivós Márton vízilabdázó mellett olyan neves nemzetközi szakemberek is megszólalnak a filmben, mint Feldmár András pszichológus.

Élhetővé tenni az életet

„Magyarországon százezres nagyságrendben élnek olyan felnőttek, akiket gyerekkorukban megerőszakoltak. Az erőszak nem fülledt erotika; ez hatalom, kiszolgáltatottság, brutális és romboló megalázás. Az ESZTER Ambulancián húsz éve dolgozunk azért, hogy a lélekpusztítás következményeivel küszködők élete élhetővé váljon” – mondja Virág György. Az ambulancia vezetője szerint az áldozatoknak csak akkor van esélyük, ha nem maradnak megszégyenítetten egyedül. „Azt szeretnénk, ha minél többen értenék meg, hogy a közösségnek össze kell fognia, ha minél többen ismernék fel, hogy nem maradhatnak közömbösek tovább.”

Az Alapítvány az Erőszakos Szexuális Támadást Elszenvedettek Rehabilitációjáért (ESZTER) több mint 20 éve nyújt ingyenes pszichoterápiás és jogi szolgáltatást azoknak, akiket megerőszakoltak.