Jobb lenne, ha a bíróság döntene úgy

2013.11.16. 00:25

"A bankok Brüsszelben fúrják a kormányt, más cégek pedig vissza akarnak kerülni kivételezett helyzetbe" - mondta Orbán Viktor a köztelevízó műsorában. „Ráléptünk a tyúkszemére jó néhány multinacionális cégnek, ők tiltakozni fognak, ők továbbra is ellenfeleink Brüsszelben, de nem kell megijedni tőlük” - mondta, szerinte  "most sokkal több töltény van a tárban, mint korábban volt."

Úgy vélte, a kormány gazdaságpolitikájának logikus következménye a magyar gazdaság növekedése, Magyarországon lehet a legnagyobb gazdasági növekedés egész Közép-Európában. A mostaninál is nagyobb, 3-4 százalékos növekedést akkor tud elérni Magyarország, ha a bankok is aktívan beszállnak a hitelezésbe, ehhez azonban nem a gazdaságpolitikának kell változnia, hanem a külföldi bankoknak.

Az adósmentésről elmondta, az lenne a normális, ha az igazságügyi rendszer, nem pedig a kormány próbálna igazságot szolgáltatni nekik. Szerinte ha a fontos vitakérdésekben az igazságszolgáltatás az emberek oldalára áll, akkor már nem a lakosságon kell majd segíteni, hanem a pénzintézetek esetében kell megnézni, "mit tudunk a bankoknak segíteni ahhoz, hogy teljesíthessék az emberekkel szembeni kötelességüket".

Ha azonban az igazságszolgáltatás nem áll az emberek oldalára, akkor a kormánynak kell ezt megtennie, és akkor nem a bankok, hanem az emberek szempontjából kell vizsgálnia az ügyet. Jó lenne azonban, ha az igazságügyi rendszer igazságot szolgáltatna az embereknek, és a kormánynak az igazságszolgáltatás következményeit kellene pénzügyileg kezelnie.