Pozsonyban és Bécsben is rekedtek utasok

2013.11.17. 07:42 Módosítva: 2013.11.17. 12:26
Nem volt könnyű éjszakájuk azoknak, akiknek a repülőgépe a sűrű köd miatt nem szállhatott le Budapesten. Utasok rekedtek Bécsben és Pozsonyban, főleg azok jártak pórul, akik WizzAir-es géppel utaztak. A WizzAir elnézést kér a "kedvezőtlen időjárás okozta fennakadás" miatt.

A sűrű köd miatt nem szállhatnak le a repülőgépek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A WizzAir gépével utazó egyik olvasónk beszámolója szerint nagyjából 700 utas várakozik Bécsben. "Megérkeztünk 23 óra körül, s egy jó fél óra várakozás után leszállítottak bennünket a gépről. A légikísérők azt az információt adták, hogy a wizzair már intézkedett, buszok várnak bennünket a kijáratnál" - írta az éjszaka, reggel fél 7-kor pedig azt az üzenetet küldte, hogy továbbra is ott vannak, nem történik semmi.

Azt írta, a WizzAirnek egyetlen képviselője nincs ott, nem adnak információt, nem tudják, hogy mire és meddig várnak még. "Az utaskísérők már rég eltűntek, a földi személyzet nem tud semmit - a wizzair-es ember szerint majd ők segítenek -, a repülőtérnek sincs információja" - írta. Közölte, hogy az utasok össze akarnak fogni, s együttesen kártérítést követelni.

Egy másik olvasónk arról számolt be, hogy a várakozók között terhes anyák és kicsi gyerekek is vannak és a Lufthansa, valamint a British Airways utasaiért a leszállást követő egy órán belül oda tudott érni a mentesítő járat.

A Wizz Air így látja:

"A buszszolgáltatás Pozsonyban nagyon korlátozott mértékben, Bécsben pedig egyáltalán nem volt elérhető, mivel más légitársaságoknak ugyanúgy át kellett irányítaniuk járataikat az időjárás miatt. A Wizz Air utasította a földi kiszolgáló cégeket Pozsonyban és Bécsben, hogy tájékoztassák az érintett utasokat, és éjszaka buszokat küldött Budapestről, hogy elhozzák őket Bécsből. A Wizz Air megtéríti azon utasok költségeit, akik igazolják, hogy saját költségükön oldották meg a transzfert. A Wizz Air elnézést kér az érintett utasoktól a kedvezőtlen időjárás okozta fennakadás miatt, de utasaink és a személyzet biztonsága számunkra a legfontosabb" - közölte az Indexszel a cég.

A köd miatt a KLM Amszterdam-Budapest járata sem tudott leszállni szombat este 11-kor, ezért a pilóta végül Bécsben tette le az utasokat, köztük az Index egyik munkatársát. Itt éjfélkor már nem voltak KLM-esek, de a társaság néhány láthatósági mellényes reptéri dolgozón keresztül, 1 óra alatt megszervezte a pótbuszokat. Ezt ugyan az amszterdami járat utasainak valamiért nem a fűtött tranzitváróban, hanem egy kihalt, szeles parkolóházban, a 2 fokos hidegben kellett kivárnia, de végül hajnali 4-re már mindenki Budapesten volt. Lincshangulatnak, balhézásnak nyoma sem volt a KLM utasok között. A legfeszültebb pillanat is az volt, amikor éjfél körül egy álmos és mérges kisgyerek látványosan földhöz vágta a plüssnyusziját.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a Wizzair összesen tíz buszt küldött az utasokért, reggel fél 9-kor pedig már kaptunk olyan információt is, miszerint a buszok megérkeztek, sőt el is indultak az utasokkal. Ezt az Index egyik olvasója meg is erősítette:

Igen, 8 órakor indultak el - ez több, mint botrányos.... Semmi híradás, az osztrákoknak is csak akkor lett fontos, hogy százasával alszanak utasok a földön, amikor 7 óra tájban megélénkült a repülőtér forgalma. A buszra sorszámokat osztogattak, a hangosbemondó semmit sem mondott be, akik ott voltak a közelben, kaptak sorszámot.... A többiek vártak tovább. Többen próbáltak időközben privát úton buszhoz jutni, valahonnan 6 óra tájban meg is jelent 2 privát busz, akik x összegért elvittek embereket - de erről sem volt infónk.

Az Index egyik munkársa pedig ezt jelentette vasárnap reggel:

Pozsonyból most érkezik meg az ismerősöm a Keleti pályaudvarra. Nyolc gép szállt le éjjel a Ferihegyi stop miatt Pozsonyban, ebből három telegépet (Wizzair, Ryanair) teljesen ottfelejtettek. Négykor jöttek rá az utasok, hogy egyáltalán nem viszik el őket. Nyolcvan éves emberek köztük, gyerekesek, külföldiek is étlen-szomjan, még automaták sem voltak. Ekkor sokan 200-250 eurós taxival jöttek el Pestre (teletaxi), mások a hajnali ötös vonattal. Rómából jött a Wizzair, Londonból, Brüsszelből meg a Ryanair.

A sűrű köd miatt összesen tizennégy repülőgép nem tudott leszállni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szombat éjjel és vasárnap hajnalban - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója vasárnap reggel. A repülőgépek kitérő állomásokon szálltak le, javarészt Bécsben, Pozsonyban és Linzben. Az Aeroflot járata Belgrádban landolt - mondta el Hardy Mihály. Közölte, az utasok többségét buszokkal szállítják Budapestre.

Hardy Mihály szerint várhatóan a délelőtt folyamán javul majd a helyzet, és felszáll a köd. A repülőtér két futópályája közül az egyiken már 500 méter körüli a látótávolság. A másikon azonban még mindig nagyon sűrű a köd. Szombat késő éjjel a látótávolság 100-175 méter körül volt.

A vasárnap reggel érkező járatok közül - a Budapest Airport járatinformációja szerint - az első már leszállt.