Veszett róka miatt ebzárlat van Kecskeméten

2013.11.17. 09:58

Február közepéig ebzárlat lesz érvényben Kecskeméten, és a megye további négy településén, Kiskunfélegyházán, Tiszakécskén, Lakiteleken és Pálmonostorán, mivel veszett rókákat találtak – írja a baon.hu.

Drozdik Ferenc, a megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága vezetőjének tájékoztatása szerint ezeken a helyeken az elrendeléstől számított 90 napig él az ebzárlat. A legfrissebb esetet Kecskeméten fedezték fel a héten. Ezzel egy időben Jász-Nagykun-Szolnok megyében is találtak veszett rókákat, de a Pest megyei Kőröstetétlenben is felütötte fejét a betegség.

Kecskeméten szeptember 13-a óta van ebzárlat, mivel akkor egy kecskeméti tanyán kilőtt róka tetemében veszettség vírust találtak. A főállatorvos a rókák nyúzását is megtiltotta.

Az ebzárlat szabályai alapján annak időtartama alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral, míg a településről az ebeket és macskákat egyaránt kizárólag érvényes veszettség elleni oltással és a hatósági állatorvos engedélyével szabad kivinni.