Mi van a győzelmi statisztikák mögött?

2013.11.18. 14:39

Megtakarítással pazarolnak, és munkahelyek nélkül kapcsolt magasabb sebességbe a gazdaság. Csupa ellentmondás a heti parlamenti közvetítésünkben, melyeket remélhetőleg két szakkommentátorunk, Pálffy István és Mile Lajos fog feloldani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gúr elfogadja Cséfalvay válaszát. Persze ez vice-versa igaz, a Fidesz-KDNP "igen"-t fog nyomni. Na, ugye, megmondtam? A dologhoz hozzátartozik, hogy egyszer-kétszer, nagy ritkán éreztünk olyat, hogy ezt nem kellene most elfogadni, próbálkozzon a válaszadó újra. De olyanról meg szép számmal lehet tudni, hogy egy ellenzéki kielégítő választ kapott, de nem fogadhatta el, mert kötötte valami idétlen fegyelem. Holott a választója is értette, hogy a kormány megválaszolta, megoldotta a problémát, amit a T. ellenzéki képviselő felvetett.

  • Böszörményi Nagy Gergely, a kormány egyik kommunikációs főnöke félelmetes dolgokat nyilatkozott a Kreatívnak. Amellett, hogy szerinte, akinek eszébe jut erkölcsről beszélni a politika kapcsán, az nem érti az egészet, még azzal a meglepő megállapítással sem rest élni a Design Terminál vezetőjeként , hogy annak hátrányát nem érezte soha, hogy a politika világából érkezett. 

  • Kérdezi Varga Géza, aki szerint még a földforgalmi törvényből is eltűnt a foglalkoztatottsági kötelezettség, ráadásul a jogi garanciák gyengülése mellett a regisztrált gazdák száma konkrétan csökkent.

  • Varga Géza interpellációja inkább saját agrárjelenléte önigazolásának tűnik, de az olvasmányával veszélyes terepre tévedett, mert adatban egy kormányzat mindig jobb. Budai államtitkár most is meggyőzően sorolja a pontos adatokat, mégha a válasz nem is lesz elfogadva.

  • A mai nap tényleg a számháborúk jegyében telik; a GDP után most a mezőgazdaságban foglalkoztattottakról kezdenek el különböző adatokat hajigálni. Csak éppen az ellenzék helyett most Budai Gyula próbálja meg árnyalni a csökkenő foglalkoztatottságot mutató adatokat, van itt novemberi csúszó eredmény, közmunkások, sertésstratégiai kifehérítés. 

  • Ez lenne a Jobbik megoldása az agrárkudarcokra.

  • Erős szakmai felütéssel nyit Budai államtitkár úr, ugyanis jogászként jól érzi magát a tárcánál. Hála Istennek! A KSH adatai és a kormány kimutatásai között fellelhető ellentétet leleményesen magyarázza meg a természeti törvények sajátosságaival. Rámutat a betakarítás és az időjárás közötti összefüggésekre is. A végére távlatot nyit, és rátermetten bizonyítja: tágabb dimenziókban szemlélve nő az, ami csökken. Mit nem lehet ezen érteni?

  • harminc napig kell dolgozni a segélyért - mondja Szél Bernadett az ombudsmani jelentésre hivatkozva. Soltész Miklós egyszerűen intézi el a vádat: az LMP liberális szempontokat kér számon a kormányon, ami a múltban is rombolt. Ennyikeh.

  • Most láttam csak a címet az Indexen, hogy "Pálffy oldja fel az ellentmondásokat". Micsoda egyoldalú kormánypártiság ez az Indextől? Hát, Mile képviselő urat már senki nem akarja, mint Bástya elvtársat?

  • Szijjártó Péter fideszes államtitkár a Gyurcsány-párti Oláh Lajossal közösen adta át a Kínai–Magyar Barátságért Díjat a Parlamentben. Az egyik díjazott a szocialista Ujhelyi István jószolgálati alapítványa volt, írja a Nol.hu. Ujhelyi Facebook-oldalán így kommenteli a dolgot:

    Érdekes, sőt pikáns ünnepség a Házban. Ez lenne normális egy működő köztársaságban...

    Szíjjártó és Ujhelyi augusztusban a Tranzit Fesztiválon is nagy egyetértésben elemezték a keleti nyitás esélyeit.

  • Soltész államtitkár második szavával odavágja Dettinek a liberális jelzőt, majd meglepően visszafogott módon reagál arra, ami nem is hangzott el. Igaz, előtte rékérdezett (önmagától), hogy jól értette-e a kérdést. Jelentem, nem. Arról megfeledkezett, hogy az ellátásból kimaradottakkal kellene valamit kezdeni. Erről szólt ugyanis az interpelláció. Oda se neki!

  • Most vállalok némi kockázatot: Szél Bernadettnek téve gesztust (korábbról tudjuk: minisztériumi pecsétje van arról, hogy szép, de nem feltétlenül stb....), bizony okos is, nagyon. Tisztelője vagyok, de nekem a jean d'arc-i kiállás még kereszténydemokrataként is sok. Képtelenség ugyanis minden témát: atom, zöldenergia, korrupció, jogállam, mittudomén, ugyanolyan vehemenciával tolni. Röviden: az ellenzékiség nem egyenlő háborús hangvétel. Harcosság igen, okosság igen, játékosság, rafinéria igen, csapda akár - igen. De ez az (remélem nem a bolsevik öntudat táplálta attitűdhöz hasonló) erős alapállás folyton?

  • ... az infláció? - ámélkodik Koszorús László kormánya kiváló teljesítményén. A fideszes honatyának innen üzenném, hogy üdítő látványt nyújt téglavörös pulcsija a sok szürke zakó között, de a mikrofon láthatóan gyűri-roncsolja a finom anyagot.

  • Kedvenc témám jön. Kormánypárti interpelláció. Gondolom az Index nem közvetíti. Ami egyrészt súlyos sajtóetikai vétség, másrészt butaság. A parlamenti szerepjátékkal kapcsolatos értetlenséget jelzi, ha nem több gondot. Képviselőknek joguk, hogy a kormány tagjait kérdezzék, sokuk fontos választókerületi ügyben ezzel teszi le a névjegyét, az olykor rest kormányzatot ezzel ösztökéli cselekvésre, ezzel csikar ki ígéretet, nyilván nem kell nagyon magyaráznom. és hozzátartozik a szerephez az is, hogy ügyeket képviselve kérdezzen, hozzon föl témákat, s helyezze olyan megvilágításba, amilyenbe kormányoldalról azt nem lehet tenni. A képviselői szerep tehát: értékek, elvek, politikai gyakorlatok, érdekek, szakmai ügyek és kormányzati ill. pártpolitikai kérdések képviseletének összhangja, olykor nem kevés egyéni ambícióval fűszerezve. A szerep félreértése tehát nem közvetíteni egy alacsony inflációval kapcsolatos kormánypárti interpellációt.

  • Tisztelt Pálffy István!

    De jó is lenne, ha a kormánypárti képviselők az interpellációikban munkára akarnák ösztönözni a kormány tagjait, továbblendítenék az ügyeket, netán számon kérnék a dolgokat. Tízből tizen ilyenkor mikrofonállvánnyá lényegülnek át, ezért nem közvetítjük ezeket a felszólalásokat.

  • Nyakó István egy iskolaigazgatói pályázat értékelését olvasná Balog Zoltán fejére, ha a miniszter jelen lenne. Így azután Doncsev András válaszol neki, amit igazán érdemes lenne élőben is hallaniuk: egy száraz bürokratikus szöveget morzsol el, ami arról szól, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott, pont. 

  • Amikor Nyakó képviselő úr gunyoros vagy pikírt szeretne lenne, nos abban azért van egy kis bágyadt feszültség. Azért nem adja fel. Pedig már a mikrofonját is kikapcsolták.

  • Doncsev András. Szakszerűen magyarázza el, hogy egy iskolai igazgató kiválasztásánal miért nem számít egy fikarcnyit sem a helyiek véleménye. Abban van elitizmus, ha a szakszerűség csak Budapesten, a minisztériumban lelhető fel, kizárólag és töménytelen ésszel párosulva? A helyiek meg...hadd dorbézoljanak szellemi silányságukban.

  • Nyakó Istvánt hallgatva - s nem megítélve az ügyet -, a minisztérium, ill. a KLIK biztos, hogy meg kell vizsgáljon egy ilyen kérdést. Akkor lehetünk nyugodtak, hogy a pályázat rendben zajlott. Doncsev államtitkár épp erről számol be: el kell tehát fogadnunk, hogy 40 oldal pályázati anyag nem feltétlenül jobb, mint 3. A mennyiség és minőség engelsi problematikáját pedig egy olyan politikai iskolában tanult baloldali, mint Nyakó, kell, hogy ismerje. Ahogy most másról beszél a szocialista, abból következtetni is lehet, kifulladt a támadás.

  • a többiek inkább külföldre mennek árufeltölteni – mondja a jobbikos Vágó Sebestyén, aki azt is megemlíti, hogy a szociális ágazatban hat éve nem volt béremelés. Vágó szerint képtelenség azt gondolni, hogy ilyen körülmények között egy bölcsődei dolgozó majd képes lesz a küszöbön hagyni a problémáit. Pedig a megfelelően működő szociális ellátórendszer rengeteget segíthet a rászorulókon, és számos társadalmi konfliktust képes kiküszöbölni – inti a kormányt Vágó Sebestyén, akinek a felszólalását akár Vágó Gábor is elmondhatta volna.

  • Kit érdekel, mikor itt van a R.E.Z.S.I.C.S.Ö.K.K.E.N.T.É.S.! Soltész Mikós tényleg képes volt ezt is bedobni az Erzsébet-utalvány mellett, amikor a szociális szférának juttatott jótéteményeket sorolta.

  • A kérdésének szövegszerűen ugyan semmi köze a tartalomhoz, ami lényegében pénz kér a szociális ágazat egy részének. Soltész államtitkárt kapja, aki - sokak jobboldali várakozását igazolva - a balliberális szociálpolitikát en-passant pofontörölve ért egyet az ágazatban dolgozók helyzete javításának fontosságával. Azzal mindenki egyetért, hogy ezen a téren, még van mit tennünk, de nehéz munka volt megtisztítani a szociális szakmát a szakmaiatlan pénzlehúzó alapítványoktól és ún. Segítőktől, akik segítettek megszabadítani az ágazatot a pénztől. Vágó nem fogadja el a munkánk irányát, pedig ő is tudja, hogy helyes.

  • Azért ez a rezsicsökkentés univerzális eszköz, mit finomkodni!, csodafegyver. Soltész államtitkár úr a szociális terület béremelésének elmaradását, elodázását egy kis ígérettel tompítja, majd lecsapja a rezsicsökkentéssel. Lebombázza. Ha nincs pénzed cipőt venni, fizess ígérettel vagy nézd meg a gázórát! Na?!

  • Gaal Csaba az egyszázalékos adófelajánlásokból részesülő szervezetek visszaéléseiről kérdezi a kormányt. Az igen szövevényes ügyről ebben a cikkben bővebben is olvashat. Doncsev András szerint a megoldás kulcsa a működési költségek elszámolásában van.

  • Gaál Gergely (KDNP) ugyanazt mondja tökben, mint Soltész. Pályázatnyerőgépek szívták ki a pénzt a civil alapokból, akárcsak a "szociális szakma" leszerepelt csalói. Naná, hogy közpénzről van szó. A választ borítékolhatjuk, de ismétlem: fontos, hogy elhangzott és szerepelt a téma.

  • Most látom csak a csörtét, ezért leszögezném: Gaal Csaba interpellációját nem azért közvetítettem, mert én is a Nemzeti Dizájnipari Központban szeretnék dolgozni, hanem mert a felszólalás tartalma túlmutatott a jobbanteljesít és az elmúltnyolcév silány témáin.

  • Hány forintról beszélt Doncsev András államtitkári válaszában?

    1. 300 millió
    2. 3 milliárd
    X. nem említett forintot

    Tekintsük felnőttnek az olvasót! Döntse el mindenki, hogy akar-e a kormánypárti interpellációról tudni?

  • Érdeklődik - immáron az azonnali kérdések órájába belépve - Nyakó István Semjén Zsolttól, aki szerint a munkahelyeken lehet politizálni, és amúgy a levelet nem lehet felszólításnak értelmezni. 

  • Kérdez vissza Nyakó, amire Semjén azzal hárít, hogy a kormány nem a CBA felettes szerve. Elég sokan nevetnek a miniszterelnök-helyettesen.

  • Szerintem az Index nem érti, nem akarja - több kiváló fiatal - érteni a lényeget. A tájékoztatáshoz hozzátartozik minden interpelláció. A kormányzatot a képviselők leginkább a háttérben ösztönzik, magam, aki nem vagyok egyéni képviselő, hetente számos Veszprém megyei apró-cseprő ügyemben, olykor nagyobb témákban járok el a kormányzati szereplőkhöz. Ezekről is tájékoztatni szoktunk, az állampolgárok és az olvasók jogos igénye, hogy ők válasszanak, mit olvasnak el.