Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mi van a győzelmi statisztikák mögött?

Megtakarítással pazarolnak, és munkahelyek nélkül kapcsolt magasabb sebességbe a gazdaság. Csupa ellentmondás a heti parlamenti közvetítésünkben, melyeket remélhetőleg két szakkommentátorunk, Pálffy István és Mile Lajos fog feloldani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az interpellációkat már átnéztük, lássuk, mivel készültek a szocialisták! Gúr Nándor lecsapott arra a múlt heti értesülésre, hogy a Pécsi Egyetem 43 dolgozójától készül megválni, Sós Tamás vállára veszi a szakmunkások sorsát, Nyakó István pedig "Tévedés, gondatlanság, vagy elõre megfontolt szándékkal elkövetett otrombaság" miatt kíván felszólalni. Hogy mi is ez a tévedés/gondatlanság/otrombaság, azt egyelőre nem árulta el.

  • Kíváncsiak vagyunk, a jobbikos Vágó Sebestyén mire gondolt akkor, amikor kiderítette, hogy a kormány a "megtakarítással pazarol" – az interpellációból kiderül majd. Elvtársa, Kepli Lajos új fejezetet akar nyitni az elszámoltatásban, Varga Géza pedig meg akarja állítani a "mezőgazdaságban foglalkoztatottak drámai csökkenését"

  • Hogy az elmúlt hónapokban nem túl aktív Mesterházy Attila sorozatban második héten vállalta a vezérszónoki szerepet, és Schiffer András is fel fog szólalni napirend előtt. A jobbikos Volner János napirendelőttijének már a címéből is süt - az egyébként jogos - felháborodás: "Miért folytat sikerpropagandát a Kormány miközben a fél ország nyomorog?"

  • Álmosan indul a hétfő a Parlamentben is, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságába például nem értek be elegen a fideszesek ahhoz, hogy leszavazzanak egy LMP-s javaslatot a termőföldek védelméről. Szél Bernadett számol be a kétharmad gépezetének apró hibájáról a Facebookon:

    Zavar került a Fidesz rendszerébe -- nem voltak elegen bent a Fenntartható fejlődés bizottságán és megkapta az egyharmadot az egyik módosítóm, ami a termőföldeket védené (versus bányászat uccu neki, kit érdekel, mibe kerül verzióban előadva). Aztán persze összekapták magukat és minden továbbimat leszavazták, de ez a véletlenek összjátékának köszönhetően tovább jutott plenárisra. Hozzáteszem, a mai ülés nagy meccse számomra Paks2 volt, épp most értesítem a sajtót a részletekről.

  • Három év után végre kijött az első kedvező makrogazdasági adat, ami nem mond el sokkal többet az ország valós állapotjáról, mint a többi GDP-szerű mérőszám. De azért Varga Mihály kiváló pártmunkásként ebből fogja nekünk kibontani azt napirend előtt, hogy milyen jól is teljesít a kormány.

  • A Fidesz-KDNP frakció padsoraiból ma Pálffy István kommentel. Pályáját mérnőkként kezdte de már a nyolcvanas évek végétől rádiósként dolgozott. 1992-1997 között műsorvezetője volt az MTV Magyarországról jövök, illetve A Hét című műsorának. 1997-től a TV2 szerkesztő-műsorvezetője és hírigazgató-helyettese. 2002-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol a Híradó műsorvezetője lett. 2010-ben a Kereszténydemokrata Néppárt színeiben került be a parlamentbe.

  • Ma az LMP padsoraiból Mile Lajos kommentel az Indexnek. A Szatmár megyei Kisnaményban nőtt fel. 1983-ban a KLTE magyar-francia szakán szerzett diplomát, majd több helyen tanított és egy múzeumban irodalomtörténészként is dolgozott. A rendszerváltás idején részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában is. Az 1990-es választásokon az MDF országgyűlési képviselője lett, a párt kettészakadásakor a Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett.

  • "A magyar gazdaságnak nincs olyan eleme, mely ne teljesítene jobban, mint egy- vagy három éve" - indít merész ívvel Varga Mihály gazdasági miniszter, aki ehhez hozzáteszi azt is, hogy a gazdaság szerkezete is egészséges. 

    DSC 4267
    Fotó: Bődey János
  • A mai napon nagy tűzijáték a napirend előttiek esetében nem várható. Hacsak nem történt valami egetverő, mivel jórészt kormánypártiak szólamlanak. Feltételezésem szerint mondandójuk nem kívánja romba dönteni a kormányt. Mernék fogadni. Így fokozottan kíváncsi vagyok Schiffer András szövegére, no meg még jobban a válaszra.

  • Ma én igyekszem felvenni a kesztyűt a parlamenti politikában csak cirkuszt látókkal és a politizálást becsmérlő közhangulattal. Előrebocsátom, hogy itt közben munka folyik, tehát nem ugyanaz a helyzet, mintha a futballmeccset egy a keretből aznapra kihagyott játékos szakkommentálná, bár kétségtelen, hogy a mai napra engedéllyel vagyok távol a napirendi felszólalásoktól.

  • mondja Varga, aki szerint a jó tendencia jövőre is tart majd. És persze itt jön be a felszólalásba az, hogy jövőre már a családok is meg fogják érezni ezt a növekedést.

  • Három évet vártunk erre az elmozdulásra, és nem vitatom: együtt aggódtunk a családokkal, munkanélküliekkel. 1,7 százalék még az ellenzék padsoraiból is látszik, ráadásul a befektetési index még nagyobb mértékben nőtt, ami a IV. negyedévre többet is ígér. Miért becsmérli ezt a mutatót a sajtó, miért fitymálja az ellenzék? A III. negyedévben vásárolt alapanyag, az eszközölt beruházás, a felvett hitelek, mind azt mutatják, hogy tovább javulunk.

  • reagál Vargára a jobbikos Volner János, aki szerint a multik profitja nem jelent jó hírt az ország egészének.

  • Varga Mihály a kissé foghíjas széksoroknak tartja a termelési beszámolót. Minden mutatóban szenzációsak vagyunk. A pannon puma vánszorgó tetű ehhez a száguldáshoz. képest. A növekedési adatok és előrejelzések, az autógyártás, a belső fogyasztás, a bérrendezés, minden nagyszerű. Mikor bontja a pezsgőt. "Nem lesz ugyan kolbászból a kerítés..." - mondja, de majdnem. És a rezsicsökkentés csak egyszer hangzott el.

  • A külföldi vállalatoknál is csak magyar emberek dolgoznak. Miért fájlalja a magyar dolgozók, beszállítók növekedési lehetőségeit? Mantrázza a 3 éves szöveget, de ez most nem illik ide.

  • és úgy látja, hogy a gazdasági növekedés nem a helyi vállalkozások erősödését, hanem a fideszes stadionépítő oligarchák és Mercedeshez hasonló multik profitját mutatja. Az LMP társelnöke szerint a jelenlegi tendenciával "összeszerelő létre kárhoztatott" országgá válunk, és Magyarország a társadalom szétszakadása miatt "Európa szegényháza lesz". 

  •  - állítja Schiffer, a kis és középvállakozások helyzete semmit nem javult. Sőt. Lényegileg a mostani kormány sem tér el elődjei gyakorlatától.

  • Kérdezi a szocialista Józsa István, aki szerint akkor lehet valódi változás, ha majd a szocialisták alakítanak kormányt. Ezen több képviselő is felkacag.

  • ahhoz képest, mint amilyet Rogán Antal most lenyom. Hiszen ha már ennyire fetisizálja az autógyártást, akkor igazán megveregethetné a volt miniszterelnök vállát is. Gyurcsány volt ugyanis az, aki nyélbe ütötte a Daimlerrel való megállapodást.

  • Az összes eddigi megszólaló közül kitől venne Ön használt autót?

  • - replikázik Rogán frakcióvezető úr, és a szocik nyakába zúdítja azt a sok népnyúzást, amit elkövettek. Van is igaza, de a beruházásokkal kapcsolatos mostani tények öles betűkkel kimaradnak a nagyívűből.

  • Azért aranyos, van annak bája, amikor az LMP tőke és multiellenes. Józsa szocialista omnipotencia pedig már finomított, már nem parányi, hanem aprócska öröm az 1,7 százalékos növekedés. Hát nem kérdőjelezi meg az ellenzéki szövegeket, hogy 0,1 százalékos stagnálásnál és 1,7 gyarapodásnál ugyanazt mondják? Ezt még a vak is látja.

  • Schiffer András napirend előtt ismétli el fél órával ezelőtti sajtótájékoztatóját. Ezen arról volt szó, hogy az MSZP és a Fidesz viribus unitis akadályozták meg a NAV kiemelt adózók iránti elnéző magatartását vizsgáló bizottság felállítását.

  • Ugye olvasta már?

    Az interjút a NAV szennyesét kiteregető adóellenőrrel? Ha nem, akkor olvassa el, ez az ügy tényleg megüti a trafikbotrány szintjét!

  • ami a NAV-ról kezd kiderülni? Shiffer András most már mondja a magáét. Szabatosan. Logikusan szedi össze, hogy milyen gyalázatos gyakorlat bújik meg az úgy 1000 milliárdos (alig tudom leírni) buhera mögött. Oligarchák, offshore lovagok. Miért tudtak, tudnak kisurranni az adókötelezettség alól kivételezett cégek, társulások. Elképesztő helyzet, a maffia háttér emlegetésére még csak föl sem hördülnek.

  • A sokadik maffiázás, minden konkrétum nélkül. A feketegazdaság és az adócsalás ugyanakkor nyilván sok 1000 milliárddal rövidítette meg 25 év államkasszáját, de a korrupciónaknincs politikai szimpátiája. Több vizsgálat támasztja alá, hogy a nagy adóelkerülők, az adóbűnözők, cégek és magánszemélyek a NEM szavazók táborát növelik, isten őrizz, hogy direkt kapcsolatot tartsanak fenn a politikával. Ez így van mindenhol a világban. De Schiffert nem zavarják az objektív vizsgálati eredmények. 3 éve ráálltak erre a szövegre, és most már nem is tudnának lejönni róla. Biztos örülnek, hogy a politikai palettán ők foglalták el a tisztakezű párt imázsát. 8 tiszta kéz, reméljük tényleg tiszta szándékkal.

  • kezdi Schiffernek adott válaszát Cséfalvay Zoltán államtitkár - és hát ugye sajnos az uniós jog miatt Európa-szerte vannak olyan kiskapuk, melyeket a vállalatok kihasználhatnak.  És innentől kezdve lehetünk biztosak abban, hogy Horváth Andrásnak igaza van.

  • a választ Dr. Cséfalvay, immár Varga Mihály távollétében, vizsgálatról meg se nyikkan. Valami olyasmit mond, hogy nem szép dolog, meg máshol is előfordul, szinte semmi rendkivüli. Amúgy a NAV rögtön utánanéz, amint tudomására jut. És már vágja is a számokat; hányszor járt utána a NAV. Arról nem szól, hogy épp azoknak miért nem, akik a legtöbbet sumákolták el a kasszából. Nem csodálkoznék, ha ordítva verné az asztalt, követelné az átfogó vizsgálódást, a parlamenti bizottság felállítását. Sajnos, azon sem csodálkozom, hogy nem teszi.

  • - állítja a KDNP-s Hörcsik Richárd. Ezúttal valóban egy uniós ügyről van szó, méghozzá a Bizottság által kezdeményezett Európai Ügyészég létrehozásának - több más tagállammal karöltve végrehajtott - megakadályozásáról.

  • a szubszidiaritás elve ezt felülírja - válaszol Győri Enikő uniós államtitkár Hörcsiknek. Kár, hogy ez az ügy senkit nem érdekel, a Parlamentet betölti a képviselők duruzsolása, többen kiosonnak a büfébe is.