Már megint elszólta magát egy fideszes: áprilisban lesz a választás

2013.11.19. 12:46 Módosítva: 2013.11.19. 12:53

Újabb fideszes politikus dobta be, hogy április 6-án lesz az országgyűlési választás. Németh Szilárd a TV2 Mokka című műsorában – amit az Origónál nézett valaki – tett erre vonatkozó félreérthetetlen utalást. Némethet arról kérdezték, hogy képviselőként vagy polgármesterként politizálna-e 2014 után, mire azt válaszolta, „úgy néz ki, hogy az április 6-i országgyűlési választásokon fogok indulni".

A választások időpontjának kitűzése a köztársasági elnök joga, őt az Alaptörvény csak annyiban korlátozza, hogy a szavazásra egy áprilisi vagy májusi hétvégét ír elő. De persze az egyszeri választónak nem érdemes illúziókat táplálnia afelől, hogy Áder János egy ilyen fontos döntést önállóan fog meghozni. Ezért a közvélemény már hónapok óta figyeli az elejtett fideszes megjegyzéseket a lehetséges időpontokról.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusának nyilatkozatai alapján sokáig úgy tűnt, hogy az országgyűlési választást az EP-választással egyben, május 25-én fogják megtartani, de az elmúlt hetekben egyre több fideszes elszólás utalt arra, hogy a vezetés mégsem pártolja a két-három milliárd forintos költségmegtakarítással járó, egyszerűbb megoldást.

Orbán Viktor szeptemberi kongresszusi beszédében volt egy olyan félmondat, hogy „Már most, hét hónappal a választások előtt azt halljuk..." – és ez a „hét hónap” egyértelműen áprilisi dátumra utalt. De ezután jött egy konkrétabb megnyilvánulás is: Seszták Miklós KDNP-s képviselő október végén a parlamentben egy bekiabálásra reagálva vetette oda, hogy „április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki mit gondol”.

A választások lehetséges időpontját elemző cikkünkben megszólaló ellenzékiek minden szempontból jobban örültek volna annak, ha az országgyűlési és az EP-választást egyben tartanák, de biztosra vették, hogy ez mégsem így fog történni.

A Fidesz számára ugyanis stratégiailag kedvezőbb a két alkalom szétválasztása. Egyfelől a hat héttel kitolt kampányidőszak miatt valószínűleg jobban megterheli majd az ellenzéki erőket, mint az állami médiával is megtámogatott kormánypártokat. Másfelől pedig – Tóth Zoltán választási szakértő Népszavával megosztott elmélete szerint – a hosszú országgyűlési kampányba belefáradt választók valószínűleg nagy számban fogják negligálni az európai szavazást, és egy alacsony részvételi aránnyal Orbán igazi szabadságharcos üzenetet küldhet majd Brüsszelnek.