Mindenki vegyen egy nagy levegőt

2013.11.19. 11:22

Már sehol sem egészségtelen a levegő minősége a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt, írja az MTI az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb méréseire hivatkozva.

Az OKI honlapján található térképen hétfőn még Budapestet, Miskolcot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték. Kedden viszont már egy település levegőjét sem minősítették egészségtelennek. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel hat települést jelöltek: Budapestet, Miskolcot, Esztergomot, Tatabányát, Székesfehérvárt és Pécset. A többi települést a levegőjének minősége alapján az elfogadható kategóriába sorolta az OKI.

Mivel keddre már az egészségügyi határérték alá csökkent a szálló por mennyisége, ezért a Főpolgármesteri Hivatal úgy döntött, nem kell korlátozni a forgalmat Budapesten.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.