Matricákkal tiltakoznak a pedagógusok

2013.11.19. 08:41

„Itt hamarosan Nemzeti Pedagógus Kar nyílik″ feliratú matricákkal tiltakozik a Nemzeti Pedagógus Kar létrejötte ellen a Hívatlanul Hálózat. „Nincs szükség pedagóguskarra, mert vannak már szakmai szervezeteink, szakszervezeteink” – írják felhívásukban, mely így folytatódik:

A kormány akarata az, hogy ebbe a demokratikusnak csúfolt országos csúcsszervezetbe magunk közül megyénként három képviselőt delegáljunk. Ugyanakkor a Nemzeti Pedagógus Karban való érdekképviseleti munka – központilag megfogalmazott – kritériumai tisztázatlanok, megidézik a pártállami idők szellemét.

npk3
Fotó: Olvasói Fotó / Index

A pedagógusok tagsága a karban automatikus, az új besorolásba úgy kerülhettek a tanárok, hogy aláírták a belépőnyilatkozatot. „A passzív ellenállás az egyetlen lehetőségünk arra, hogy védelmezzük a szabad oktatás ügyét, mert Szent-Györgyi Albert szavaival” – írja a Hívatlanul Hálózat a felhívásban. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke októberi interjúnkban így nyilatkozott:

Nagyon nagy bajnak tartom, hogy a Pedagógus Kar felállításával az oktatási kormányzat megteremti a maga engedelmes tárgyalópartnerét. Hoffmann Rózsa az ügyvédi kamarához szokta hasonlítani, ami azért csúsztatás, mert a tanárok eleve közalkalmazottak, akiket rengeteg norma köt.

A kar minimálisra csökkenti mindenféle valós és független érdekképviselet lehetőségét. Nyilván mindig a kar véleménye lesz a mérvadó a kis szervezetekkel szemben, amelyek azért is versenyképtelenek, mert a kar állami forrásokat és hivatalnokrendszert kap, tehát minden megkap, amit a valódi civil szervezetek nem.

A Nemzeti Pedagógus Kar létrejöttével Hoffmann Rózsa szerint a pedagógustársadalom többségének régi kívánsága teljesül. A kar szerinte lehetővé teszi, hogy a pedagógusok véleményezhessék a jövőben a munkájukat szabályozó törvénytervezeteket, és ne „a nevükben eljáró változó legitimitású szervezetek″ tegyék ezt.

Bővebb cikkünket az oktatási reformról itt olvashatja.