A török nagykövetet szorongatta a külügy egy cikk miatt

2013.11.20. 23:10

A Külügyminisztérium szerda este közölte, hogy Takács Szabolcs, a tárca politikai igazgatója szerdán találkozót kezdeményezett Törökország budapesti nagykövetével, Şakir Fakilivel, és a misszióvezető állásfoglalását kérte a török külügyminisztérium háttérintézményének számító Center for Strategic Research Perception Journal of International Affairs címet viselő kiadványában megjelent írás miatt.

A cikket a norvég Sabrina Ramet, a Norwegian University of Science & Technology és a Centre for the Study of Civil War professzora írta, és ez volt a címe: Trajectories of Post-Communist Transformation: Myths and Rival Theories about Change in Central and Southeastern Europe címmel. A külügy szerint az írás negatív színben tünteti fel Magyarország alkotmányos berendezkedését.

A nagykövetnek a közlemény szerint Takács azt mondta, hogy "az elemzés semmiképpen sem illik az elmúlt években kiválóan alakuló, folyamatosan fejlődő magyar–török kétoldalú kapcsolatok keretébe", és magyarázatot kért tőle arra, hogyan jelenhetett meg a szóban forgó cikk a folyóiratban.

A nagykövet válasza a találkozón az volt, hogy bár a török külügyminisztérium háttérintézményének kiadványáról van szó, az abban megjelent elemzések nem tükrözik, és nem tükrözhetik a hivatalos török álláspontot. A nagykövet elhatárolódott az elemzés tartalmától.

A 444 vette észre, hogy a cikkre mi hívhatta fel a külügy figyelmét: Török Gábor posztolta azt kedden a Facebookra, akkor Kumin Ferencnek címezte.