Nem indulhat a volt fideszes polgármester Fóton

2013.11.20. 07:55
Vasárnap lesz a ciklus egyik utolsó jelentősebb időközi választása Fóton, ahol polgármestert és képviselőt is választanak a helyiek. A Fidesz nem indít saját embert a városvezetői posztért, a választási küzdelem ezért mérsékelt hevességgel folyik. A legrenitensebb a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt jelöltje, Vargha Nóra Mária, akit a választási bizottságnak már három határozatban kellett figyelmeztetni a jogszabálysértő kampányolásért.

Öten versenyeznek vasárnap Fót polgármesteri posztjáért. Takács Istvánnak, az MSZP, az Együtt-PM és a DK közös jelöltjének Földi Pál, a CÖF, a Civil Összefogás Fótért Egyesület elnöke lesz a fő kihívója. A Fidesz az elmúlt években három polgármesterrel is pórul járt, ezért saját jelöltet most nem indítanak, hanem inkább Földit támogatják.

Ahol a liberális jelölt a legbalhésabb

Versenyben van még független jelöltként Bartos Sándor, a városi Fidesz-frakció egyik tagja, és független induló Németh József is.

A fóti választási bizottság számára Vargha Nóra Mária, a Magyar Liberális Párt (MLP) jelöltje adott feladatot a Fidesz nélkül a szokásosnál csendesebben zajló kampányban. Vargha Nóra Máriát az elmúlt napokban három határozatban is megrótta a bizottság. A váratlanul nagyszámú plakáttal előálló Fodor-párti jelölt ugyanis lehagyta a falragaszokról az MLP nevét. A választási bizottság kétszer is figyelmeztette erre a jogszabálysértésre azzal az indokkal, hogy a szervezet eltitkolása megtévesztő lehet, különös tekintettel arra, hogy Vargha Nóra Mária 2010-ben még a CÖF jelöltjeként próbálkozott. A választási bizottság helyt adott a Jobbik panaszának is, amelyben azt kifogásolták, hogy az MLP aktivistái felülragasztották az ő plakátjaikat.

A választási bizottság határozata szerint nem indulhat még képviselőjelöltként sem a város exfideszes polgármestere. Mádly Zsolt nem csatolt ajánlószelvényeket a bejelentkezését tartalmazó formanyomtatványhoz, jóllehet az egyéni kerület szavazóinak 1 százalékos támogatása kell az induláshoz. A volt polgármester – akit 2010-ben ejtett a Fidesz, mert túl sok balhé kísérte tevékenységét – azt állította, hogy azért nem tudott ajánlószelvényeket gyűjteni, mert a választási bizottság nem tette ki idejében a fóti 1-es választókörzet névjegyzékét, ezért nem tudta meg időben, hogy mely utcákban kellene gyűjtenie a támogató szelvényeket.

A Fidesz a korábbi riválist támogatja

Nem véletlen, hogy most is öt jelölt indul a polgármesteri címért, hiszen Fóton hagyományosan kiegyenlítettek a politikai erőviszonyok, ráadásul mindig jól szerepeltek a különféle helyi civil szervezetek jelöltjei is.

2002-ben a független, de a Fidesz támogatását élvező Szent-Iványi Géza nyert a szocialista Hajduné Tuli Mária ellen, és a később lemondásra kényszerült polgármester 2006-ban, hivatalos Fidesz-jelöltként is újrázni tudott – akkor már Fábry Béla ellen. Az őszödi beszéd után nem sokkal tartott önkormányzati választásokon a jobboldal szinte mindenhol tarolt, ezért is figyelemreméltó, hogy a baloldali pártok támogatását élvező Fábry mindössze 26 szavazattal kapott ki.

A most lemondott Cselőtei Erzsébet is 2006-ban indult először képviselőségért. Az 1. választókerületben elképesztő tumultus alakult ki, nem kevesebb, mint 11 jelölt versengett a képviselői székért. A rengeteg jelölt miatt a szavazatok is felaprózódtak, Cselőteinek már a leadott voksok 23,18 százaléka is elég volt a győzelemhez, igaz, a második helyezett szocialista Priszlinger Évát csak kettő darab szavazattal előzte meg.

2010-ben más sokkal stresszmentesebb volt a képviselő-választás Cselőtei számára: 41,54 százalékkal kényelmesen verte vetélytársait, de azt érdemes megjegyezni, hogy mind a négy másik induló 10 százalék feletti szavazatarányt tudott felmutatni. A képviselő beugróként is meggyőző fölénnyel nyerte el polgármesteri széket, 37,55 százalékával 13 százalékot vert a Civil Összefogás a Fótiakért színeiben induló második helyezettre – aki nem más, mint Földi Pál János, a Fidesz jelenlegi támogatottja.