Szócska: 33,1 milliárdot kapnak a kórházak

2013.11.20. 16:35

Kilencvenhárom kórház kap összesen 33,1 milliárd forintot a lejárt szállítói tartozások kifizetésére, jelentette be az MTI beszámolója szerint az egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós szerdán. Szócska szerint az volt a cél, hogy minél több intézmény kapjon a támogatásból. 

A pénz elosztásánál figyelembe vették az üzemgazdasági eredményeket, a menedzsment munkáját, és megnézték például azt is, hogy hol milyen fejlesztési programok vannak folyamatban. A húsz legeladósodottabb kórházzal külön is tárgyaltak. Ezek a kórházak 12 milliárdos takarékossági vállalást tettek, amelyből már 6,5 milliárdot teljesítettek is, mondta az államtitkár.  

Szócska arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb óta görgetett adósságokat rendezzék, és jussanak el a 30 napos fizetési határidő szintjére. Az államtitkár egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a most rendezett adósságon felül még 20-30 milliárd forint tartozása van a kórházaknak.

A kórházkonszolidációról szóló, a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a támogatás év végéig használható fel, amit pedig nem használ fel az intézmény, azt 2014. január 31-ig köteles visszatéríteni. A támogatást november 25-ig utalják.

A legtöbb pénzt, több mint kétmilliárd forintot a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kapja. Kétmilliárdot kap a Fejér Megyei Szent György Kórház, 1,9 milliárdot kap a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet és Baleseti Központ. Több mint egymilliárd forintot kap (többek között)  a váci Jávorszky Ödön Kórház, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, valamint a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház.

Szócska Miklós szerdán azt is közölte, hogy 250 millió forinttal növelték a betegszállításra fordítható költségvetési keretet, kompenzálva ezzel az üzemanyagár-változásokat.