Áder szolidan leoltotta Mesterházyt

2013.11.21. 12:13

Áder János postafordultával válaszolt Mesterházy Attilának, aki szerdán azután kezdte unszolni  Ádert, hagyjon fel a választás időpontjával kapcsolatos „lebegtetéssel”, hogy egyre több fideszes politikus száját hagyta el az április 6-i időpont. A szocialista pártelnök azt kérdezte, van-e még Ádernek igénye a pártokkal való konzultációra, másfelől pedig óvatosan azt is éreztette, hogy a szocialisták szívesebben látnák, ha az EP-választással együtt tartanák az országgyűlési választást.

A köztársasági elnök azonban nem kötelezte el magát egyetlen dátum mellett sem. Áder levelében leszögezi: az alkotmányos szabályok alapján legkorábban január elején lesz lehetősége kitűzni a választás napját. És ha egy párt már a kampányt tervezi, akkor annyiban tud segíteni neki, hogy elárulja (azt, amit eddig is lehetett már tudni): „2014-ben az országgyűlési választások első lehetséges törvényes időpontja április 6-a, az utolsó pedig május 25-e. A törvényi tilalom miatt biztosan nem lehet választást tartani április 20-án, húsvét vasárnapján”.

Áder János szelíden be is szól Mesterházynak azzal, hogy Kristóf Attilához méltó ártatlansággal figyelmeztet: „Hogy egy pártnak – amelyik a választók támogatását szeretné elnyerni – folyamatosan vagy csak egy adott napon kell-e készen állnia a megmérettetésre, nem az én tisztem eldönteni.” A köztársasági elnök búcsúzóul reményét fejezi ki, hogy „mind Ön, mind az Ön által vezetett párt, mind más pártok politikusai tartózkodni fognak attól, hogy olyan döntéseket előlegezzenek meg, amelyek meghozatalában semmiféle alkotmányos jogkörük nincs”.