Jobbik: Választási csalás Fóton

2013.11.24. 14:48

Fóton ismeretlen személyek szervezetten szállítják a Sikátorpusztán élő választókat voksolni - közölte a Jobbik Pest Megyei Választmányának elnöksége. A párt közleménye szerint tegnap egy szórólap arra hívta fel az ott élők figyelmét, hogy a részvétel érdekében busz áll majd a választók rendelkezésére, hogy minél többen élhessenek szavazatukkal. A szórólapon semmilyen logó nem szerepelt, csak úgy írták alá: „A szervezők”.

A közlemény szerint a Jobbik "megfigyelői" délelőtt megtalálták az IDV 181-es forgalmi rendszámú fehér Volkswagen típusú kisbuszt, és rögzítették, amint a szavazók egy, a szavazókörhöz közeli buszmegállóban kiszállnak, majd elindulnak a szavazókör felé.

Értesítették a rendőrséget, valamint a szavazóköri delegáltjuk az esetről jegyzőkönyvet vetetett fel. A közlemény szerint a helyi választási bizottság megállapította a jogsértést, és úgy határozott, hogy a Jobbik mellett ő is büntető feljelentést tesz választási csalás miatt.

Fóton polgármestert és egy önkormányzati képviselőt választanak. A 19 ezer lakosú  városban a polgármester lemondása miatt tartanak választást. A város vezetője egyéni képviselői mandátumáról is lemondott, ezért az 1-es számú egyéni választókerületben új önkormányzati képviselőt is választanak. 15 ezer 370 választópolgár szavazhat, a polgármesteri posztért öten, a képviselői mandátumáért nyolcan indultak.

A Fidesz egyébként nem indított saját embert a városvezetői posztért, a választási küzdelem ezért mérsékelt hevességgel folyt. A legrenitensebb a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt jelöltje, Vargha Nóra Mária volt, akit a választási bizottságnak már három határozatban kellett figyelmeztetni a jogszabálysértő kampányolásért. A választás hátteréről itt olvashatnak.