Folytatódik a rezsiharc: ha a Fidesz rábólint, márpedig miért is ne, akkor ezentúl a közös képviselőknek is ki kell hirdetniük, mennyit spórolt a lakóközösség. Ha nem teszik meg, fel lehet jelenteni őket a fogyasztóvédelemnél. Felpörög a törvénygyár a karácsonyi szünet előtt, faragják és fésülgetik a költségvetési módosítókat, közben az LMP pedig a NAV-botránnyal támad.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Üdvözöljük az olvasókat, Nyilas Gergő kollégámmal közvetítjük végig a mai ülést, szokás szerint az azonnali kérdések végéig. Lesz ám szakkommentelőnk is: Varga László az MSZP-ből, aki a Societast vezette korábban, amúgy miskolci, a párt elnökségi tagja. Úgy volt, hogy a Fidesztől Révész Máriusz is bekapcsolódik, ám őt a törvényhozási papírmunka áradata sajnos elsodorta.

  • Üdvözlöm az Index olvasóit, engem ért a megtiszteltetés, hogy képviselőként kommentelhetem az Országgyűlés mai ülését. Remélem sikerül érdekesebbé, színesebbé tenni a közvetítést. Lassan kezdődik az ülés a napirend előtti felszólalásokkal.

  • Áfacsaló hálózatok leleplezésére felállított csoportokat szüntetett meg az adóhatóság – mondta Szél Barnadett. Az LMP-s képviselő Tiszta Magyarországot akar, amelyben nem lehet „1000 milliárd forintot elcsalni. Ezermilliárdok tűnnek el az államkasszából, a képviselőtársak pedig lapítanak" – mondta Szél, aki szerint nemcsak a Fidesz, hanem az MSZP is lapít. A NAV-botrányt fel kell deríteni – közölte.

  • Magasabb fokozatra kapcsol a törvénygyár a karácsonyi szünet előtt, a kormányoldal 13 törvényjavaslatot nyújtott be egy hét alatt, nincs megállás! Köztük például két mezőgazdasági témájú javaslatot szombat délelőtt, egy 117 és egy 77 oldalasat. Reméljük, mindenki alaposan elolvasta. 

    • Ma szavaznak arról, hogy a Fidesz által kinevezett alkotmánybírók 70 éves koruk után is hivatalban maradjanak.
    • Ma szavaznak arról, hogy törvényes lesz szállítani a szavazókat, de csak kocsival, busszal nem. Hogy a kisbusz vagy az utánfutó minek számít, nem tudom.
    • Ma szavaznak arról, hogy a lakóházakban is csökkenteni kell a rezsit és ki is kell hirdetnie ezt a közös képviselőnek, különben fel lehet őt nyomni a fogyasztóvédelemnél. Az élet egy nagy rezsiharc!
    • És persze ma szavaznak arról is, hogy milyen legyen a jövő évi büdzsé, irgalmatlanul sok módosító van, nem fognak egyhamar a végére érni.
  • Cséfallvay Zoltán államtitkár szerint nem lapít a kormányt, a NAV-nál vizsgálat indult. Az államtitkár szerint egyébként nem speciálisan magyar, hanem EU-s alapproblémáról van szó. Az EU-ban százmilliárd eurót is meghaladja az ÁFA-csalások mértéke. Ez ellen szerinte is lépni kell, bízik benne, hogy az ügyészség megteszi a megfelelő lépéseket a vizsgálat során.

  • Miről beszélt Szél Bernadett?

    Többek között arról, hogy egy újabb adóellenőr tálalt ki, igaz, ő névtelenül. Az atlatszo.hu-nak beszélt arról, hogy fokozatosan leépítették a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát a kormányváltás óta, idén pedig fel is számolták egy gyors kormányrendelettel.Azt állítja, hogy a NAV Főigazgatóságán védték a legnagyobb adócsalókat, bürokratikus úton elkenték az ügyeket, elakasztották az eljárásokat. Szerinte a bizonyítékok még elérhetőek a NAV-nál, de mivel nem nyilvános adatok, csak egy parlamenti vizsgálóbizottság deríthetné ki. 

  • A földvásárlási moratóriumot a Jobbik elnöke szerint meg kellene hosszabítani. Állítása szerint a kormány nem adott garanciát az új törvényi környezettel arra, hogy a gazdagabb nyugat-európai gazdák nem vásárolják fel a termőföldeket. Ez a kormány sem védi meg a magyar földet. Pedig ez a szabadság alapja – mondja Vona, a korábbi kormányokat is felelősségre vonva. Ha már Bulgária megtörte a jeget, akkor nekünk is így kellene: meg kellene hosszabbítani a földmoratóriumot. Nem megoldás, de időhúzás – mondja Vona.

  • Alaptörvényben kellene rögzíteni a kérdést: a Jobbik szerint a magyar föld csak a magyar állam, az önkormányzatok és magyar állampolgárok kezében lehetne.

  • Mi van most akkor a NAV-vizsgálóbizottsággal?

    • Gyors összefoglaló, hogy is áll az egész ügy.
    • Az LMP 42 aláírást már összegyűjtött, 77 kell.
    • Az LMP, a Jobbik és a PM csatlakozott, meg pár független és MSZP-s.
    • A DK-ból és a Fideszből senki nem írta alá.
    • Az MSZP mint frakció nem támogatja, de Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a múlt héten arról beszélt, képviselőik kisegíthetik az LMP-t egyénileg.

    A teljes lista az aláírókról itt.

  • 2014. május 1-jén jár le a moratórium. Budai Gyula szerint is meg kell akadályozni, hogy spekulánsok vásároljanak földet. Az új Btk. lehetőséget add arra, hogy a Btk. eszközeivel lépjünk fel. 1-5 évvel bünteti azokat a spekulánsokat, akik jogellenesen földet akarnak vásárolni – hozott példát az államtitkár arra, hogy a Fidesz védi a magyar földet. Budai szerint egyébként Bulgária nem úttörő: a moratórium meghosszabbításával annyit érnek el, hogy a 2007-ben csatlakozva nem jár le 2014-ben a moratórium. Ezt Magyarország is megcsinálta: 2004-ben csatlakozva 2011-ben járt volna le a moratórium, a Fidesz kezdeményezésére ez tart ki 2014. május 1-jéig.

  • Legalábbis öltözködésben: fehér ing, bordó nyakkendő a mai összeállítása. Nagyon szeret egyébként rózsaszín inget hordani, de nyilván úgy gondolta, Vona Gábornak célszerűbb más szettben replikázni.

  • Szél Bernadett LMP-s képviselő az első megszólaló. A téma a NAV botrány. Tisztázni kell az ügyet, ez alapvetően fontos a közélet tisztasága szempontjából, ezért több frakciótársam határozati javaslatot nyújtott be ennek érdekében. Én személyesen minden más megoldást is megfontolandónak tartok, hogy mindenki lássa, a frakciónk a tényfeltárásban érdekelt. Az államtitkári válasz nem nagyon kapcsolódott a kérdéshez, még az egykulcsos SZJA-ról is volt szó benne és csak három percig tartott.

  • Az MSZP elnöke szerint egy ilyen adórendszer Magyarország számára gazdaságilag és társadalmilag is káros. A Századvég tanulmányából idéz Mesterházy Attila. Ezt a kutató zrt.-t talán nem vádolhatjuk részrehajlással. 75 ezer forinttal nőtt átlagban az adója a legkevesebbet kereső 2 és fél millió adózónak.

  • 70 százalék veszít ez új rendszerrel – mondta Mesterházy. A legjobban a leggazdagabb, gyermektelen felső 20 százalék nyer – mondta Mesterházy. A családi adókedvezményt is csak egy kisebb rész tudja igénybe venni. Az adórendszer nem serkenti a belső fogyasztást sem – hívta fel a figyelmet az MSZP elnöke. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint 450 milliárd forint adóbevételtől esett el a költségvetés az egykulcsos adórendszerrel. Az alsó tíz százalék és a felső tíz százalék között kilencszeres a jövedelemkülönbség. Mesterházy szerint a szakadékot csak növelné, ha az szja 9 százalékra csökkenne.

  • A hét vicce

    Mármint az előző hét vicce, hiszen a mostaniból még alig telt el 13 óra! Szóval az, hogy a Századvég és az NGM is elhatárolódott a századvéges tanulmányíróktól, akik azt hozták ki, hogy az egykulcsos adó egy nagy szívás.

    Virovácz Péter és Tóth G. Csaba tanulmánya végig a tudomány nyelvén, a tudomány eszközeivel mutatja be az egykulcsos adórendszer hatásait, vagyis hogy a csökkentés több mint 74 százaléka az adófizetők legjobban kereső ötödénél landolt.

  • Most neki kell megvédenie az egykulcsos adót Mesterházytól, de leginkább csak arról beszél, hogy minél több embernek kell adóznia, bezzeg az MSZP-kormányok 1,5 millió embert kivontak az adózásból.

    De ne sikkadjon el az előző válasza sem, amiben azt magyarázta, hogyan lehetett Horváth András NAV-ellenőr állításait egy belső vizsgálattal egyetlen hétvége alatt leellenőrízni és kihozni, hogy sehol semmi probléma:

    tudom, ön mosolyog, hogy három nap alatt lefolytatták, de a számítástechnika van annyira fejlet

  • Nem a társadalmi egyenlőtlenség megoldása az SZJA feladata – mondta Cséfalvay Zoltán. "Mindenki fizessen adót" – mondta az államtitkár, arra utalva, hogy a szocialisták alatt másfélmillió dolgozó lényegében mentes volt az adózástól. Mindenkire kiterjed azonos módon a közteherviselés, hiszen mindenkitől 16 százalékot vesz el – mondta Cséfalvay. Ez az államtitkár szerint hasznos és igazságos. Elősegíti a beruházást, a versenyképességet, a fogyasztást és fehéríti a gazdaságot.

  • A felső húsz százalék 320 ezer bruttó fizetéstől kezdődik – mondta Cséfalvay, aki szerint Mesterházy a többkulcsos adóval a most fizetésemelést kapott tanárokat szeretné büntetni. Nagy zaj kíséri a felszólalást. Kövér László házelnök közbeszól: a napirend előtti felszólalás nem kollektív műfaj.

  • Cséfalvaynak, hogy olvassa el, de az államtitkár azt mondja, ő már olvasta.

    De ha már tanulmányok, így nézett ki Mesterházy Attila és majdani felesége a ballagáskor, a fotót ő posztolta Facebookon.

  • Mesterházy Attila pártelnökünk, frakcióvezetőnk szól napirend előtt. Az egykulcsos adóról beszél, melynek kapcsán a múlt héten látott napvilágot egy Századvég-munkatárs tanulmánya, akitől aztán nagy hirtelen elhatárolódott mindenki a jobboldalon. Pedig rámutatott arra, amit Borsodban és Miskolcon, a szülővárosomban az emberek túlnyomó többsége érez a saját bőrén. Arra, hogy az egykulcsos adó az alacsony keresetűeknek, a szegényeknek rossz, a leggazdagabbaknak pedig százezreket ad havonta. Ez elfogadhatatlan, meg kell változtatni. Ha kormányra kerülünk, meg is fogjuk. Cséfalvay államtitkár nyilván védi a mundér becsületét. Nehezen bírom az ilyen válaszokat. Attila még azt is felajánlja, hogy odaadja neki a tanulmányt, de nem nagyon érdekli... Szívesen sétálnék egyet az államtitkárral Diósgyőr utcáin, hogy lássa, mit okozott az igazságtalan adórendszerük. A Fidesz frakcióban természetesen vastaps...

  • Harrach Péter szerint családbarát az egykulcsos adórendszer. A kampány elkezdődött: az MSZP kampányüzemmódba kapcsolt. Ez rendjén is van – mondta a KDNP frakcióvezetője, aki szerint az ellenzék célnak és nem eszköznek tekinti a hatalmat, amelynek, az ország helyzetének javítását kell szolgálnia. Szobordöntés, démonizálás, bajai videó sorjázik meg a beszédben, amelynek lényege, hogy a kormánytöbbség támogatója békés és felemelkedett, az ellenzék hívei kiabálnak, civakodnak, gyalázkodnak. Vajon mit kezdene a civakodó ellenzék a hatalommal? – tette fel a sokakat érdeklő kérdést Harrach.

  • Sajnos van Magyarországon olyan politikai erő, ami a hatalom megszerzését tekinti céljának... A hatalom nem öncél, a hatalom eszköz, azért van, hogy politikai céljainkat meg tudjuk valósítani, ez a cél pedig nem lehet más, mint a magyar emberek és Magyarország jövőjének... és itt sajnos elvesztettem a fonalat Harrach Péter felszólalásában. Vajon melyik politikai erő lehet az, amelyiknek nem célja, hogy megszerezze a hatalmat?

  • Harrach Péter beszél. Nyilván elmondja, mit kell gondolni... A beszéd nem túl dinamikus, inkább monoton.Az esős, felhős időjáráshoz illik. A baloldalt úgy általában szidja, a végén meg elmondja, hogy a hatalom eszköz szerinte. Na persze, ezt láttuk az elmúlt három és fél évben. Rétvári Bence államtitkár válaszol, mint a KDNP-s napirend előttikre általában. Nagyon egyetértenek abban, hogy a baloldal csak nagyon szörnyű lehet, mert ilyen a természete. A válaszban elképesztő minősítések vannak. Hogy lehet ennyire végletesen gondolkodni? Szerinte ha jól értem jók, meg rosszak vannak, és ők a jók. Remélem egyszer lesz még normális közbeszéd ebben az országban.

  • 8 év szocialista kormányzásból minden polgár le tudja vonni, hogy milyen előnye származott az időszakból. Kevesen vannak, akik pozitívumot tudnának idézni – mondta Rétvári Bence, aki szerint a választás valóban népszavazás lesz: a rezsicsökkentésről, az adósságplafon alaptörvényben rögzített mértékéről, közmunkáról, a szociális üdültetésről, és a családi típusú adózásról. Az alkotmányról nem szólt Rétvári, mint lehetséges népszavazásról. Rétvári elmondott egy mesét a skorpióról és a békáról, amiből kiderült, hogy az ellenzék egy skorpió és szétverné a jól működő rendszert és visszahozná az IMF hatalmát.

  • Tegnap még Japánból posztolt magáról és feleségéről fotókat Facebook-oldalán, úgyhogy a parlamentben ma hiába keresné őt bárki.

    1399389 10152044792681093 1187565415 o

    És egy kis zene!

    The Vapors - Turning Japanese
  • "2010-ben távozó szocialista hatalom legterhesebb öröksége a devizahitel-szerződések ügye" – mondta Gulyás Gergely. 2012-ben egymillió szerződés volt, 90 százalékban svájcifrank-alapú. Gulyás szerint felelőtlenség volt megengedni, hogy nem euróban is el lehetett adósodni. 170 ezren éltek a végtörlesztéssel, és ugyanennyien vették igénybe az árfolyamgátat. A bankok kartelleztek, hogy a végtörlesztésben minél kevesebben tudjanak részt venni. A GVH döntése alapján ezért kell 10 milliárdot fizetniük a bankoknak. Gulyás szerint a helyzetről a legkevésbé az állampolgárok tehettek. Az állam viszont igen, amely eltűrte az árfolyamkockázatot. Gulyás nem említi, hogy a devizahitelek széles körű elterjedését az első Orbán-kormány által 2001-ben elfogadott törvény tette lehetővé.

  • 140-szeresére nőtt a devizaállomány Gyurcsány és Bajnai alatt – mondta a már harmadszorra felszólaló Rétvári Bence. Az államtitkár szerint a korábbi kormány nem törődött azzal, hogy hosszabb távon milyen következményekkel jár a devizahitelek elterjedése. Gyurcsány és Bajnai nem tett semmit ennek terjedése ellen – mondta Rétvári, aki szerint legalább lassíthatták volna ennek terjedését, törvényi úton javítva a devizahiteles konstrukción.

  • Az előzőhöz hasonló kombináció fiatalosabb változatban. Gulyás Gergely szól a Fidesz frakcióból a devizahitelesek ügyében. Az persze nem kerül szóba, hogy mennyire elszállt a forint árfolyama a kormányváltás után. Rétvári válaszol, a Kúriára hivatkozik, a kormány kivár, ha jól értem, pedig sokan vannak nagyon nehéz helyzetben. Pedig a Fidesz november elejére végleges megoldást ígért.

  • Elutasította a ház a Jobbik javaslatát, hogy "a szovjet megszállás alatt', a rendszer működtetőinek nyugdíjprivilégiumairól szavazzanak.

  • és kommunistafalóként kihirdetni, hogy 39 igen szavazat érkezett csak arra a javaslatra, mely megvonná a kiemelt komcsi nyugdíjakat. 

    A Jobbik ugyanis ismét ki akarta egészíteni a napirendet hosszú című javaslatukkal (A szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumokmegszüntetéséről és a szocializmus áldozatainaktársadalombiztosítási kompenzációjáról), ez megint nem jött össze. Vona Gábor vezetésével egy másik ötlete is volt négy jobbikos képviselőnek, mégpedig a XXIII. kerületi rendőrkapitányság létrehozása. Ezzel ugye a soroksári futónő meggyilkolásánal szeptemberi ügyét lovagolják meg.