Túlórapénzt kapnak a tanárok

2013.11.25. 13:02 Módosítva: 2013.11.25. 15:18

Januártól a tanárok túlórapénz kapnak, kifizetik nekik a helyettesítést és azt is, ha egy héten 3 óránál töbet töltenek az iskolában - ezt is tartalmazza az a kollektív szerződés, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete írt alá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik). A megállapodás összesen mintegy 150 ezer embert érint, köztük 123 ezer pedagógust.

A megállapodás szerint nemcsak azt kell kifizetni, ha a tanár a heti 32 óránál több időt tölt az iskolában. Akkor is jár pluszpénz, ha egy tanárt a heti 26 órán felül az eseti helyettesítés mértékét is meghaladóan kötelezik túlmunkára. Ebben az esetben az óradíj a pedagógus pótlék nélküli illetményének 138,5 része, ami átlagosan ezer és kétezer forint közötti összeg. Egy kezdő főiskolai végzettségű pedagógusnál ez 1116, egy nyugdíj előtt álló egyetemi diplomás pedagógusnál 2324 forint.

A kollektív megállapodás szerint a tanároknak nem kell minden esetben heti 32 órát az iskolában tölteniük. Ebbe az időkeretbe értelemszerűen az is beleszámít, ha olyan feladatot látnak el, ami  külső helyszínhez kapcsolódik. A kollektív szerződés szerint a tanároknak meg kell téríteni az órák, foglalkozások előkészítéséhez, a szülőkkel való kapcsolattartáshoz és az munkájukhoz szükséges utazások költségét. A kollektív szerződés szövege most a Pedagógusok Szakszervezete honlapján a főoldalon olvasható.

Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője azt mondta: a kollektív szerződést "kemény tárgyalások" előzték meg és a megállapodás "apró pozitív lépésnek" nevezhető. A PSZ a megállapodás aláírása után nem készül sztrájkra.

A PSZ-nél kisebb Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szombaton azt jelentette be: ha lesz megfelelő támogatottság, akkor ők sztrájkba lépnek. Az ő követeléseik között is szerepelt, hogy megfelelően díjazzák a tanárok többletfeladatait. A PDSZ szerint a törvénynek megfelelően kell végrehajtani a béremelést, a kormányzatnak pedig reprezentatív felmérést kellene készítenie a pedagógusok munkaterheléséről. A PDSZ szerint a lehető legsürgősebben változtatni kell azon, hogy ma minden tanár a Pedagógus 1 fizetési kategória szerint kapja a fizetését. A PDSZ követeli a tankötelezettség korhatárának 18 évre való visszaállítását, és tiltakozik az ellen is, hogy minden tanár automatikusan tagja lesz a Nemzeti Pedagógus Karnak.