A TASZ beperelte az érpataki polgármestert

2013.11.26. 11:26

A TASZ beperelte Érpatak Község Önkormányzatát és Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármestert az egyenlő bánásmód követelményének és személyhez fűződő jogoknak a megsértése miatt, olvasható a Tasz.hu-n.

Mint írják, az érpataki önkormányzat 2013-ban Becsületnapi megemlékezés címmel nyilvános ünnepséget rendezett a második világháborúban az ostrom alatt álló budai várból kitörő magyar és német csapatok emlékére. A rendezvényre ellátogatott a TASZ helyben lakó munkatársa is. Amikor őt a közönség soraiban felfedezte a polgármester, az önkormányzat nevében távozásra szólította fel, arra hivatkozva, hogy „kártékonyan áll hozzá az önkormányzat munkájához”, liberális nézetei, illetve liberális mivolta miatt ott nemkívánatos személy.

A TASZ munkatársa nem hagyta el a rendezvény helyszínét, emiatt a polgármester utasítására a rendőrség kivezette a teremből. Ezután, még aznap este a polgármester vezetésével húsz-harminc fős, fáklyákat tartó társaság vonult a TASZ munkatársának otthona elé őt szidalmazni. A felvonulókat vezető polgármester ellen garázdaság miatt szabálysértési eljárás is indult.

A pert a TASZ munkatársuk vélt világnézeti, illetve politikai meggyőződése miatti hátrányos megkülönböztetés és zaklatás miatt indította. A TASZ szerint „a per a polgármester által népszerűsített, úgynevezett érpataki modell megvalósításának egy szimbolikus eseményére reflektál. A modell lényege, hogy a polgármester szerint a közösséget két részre kell osztani, építőkre és rombolókra. A rombolók ellen harcolni kell, ennek pedig az a lényege, hogy velük szemben minden lehetséges módon fel kell lépni, amíg meg nem változnak, el nem költöznek, vagy börtönbe nem kerülnek."

A Nyíregyházi Törvényszéken november 19-én megtartott első tárgyaláson sem a polgármester, sem az önkormányzat más képviselője nem jelent meg. A 2014. január 9-re kitűzött következő tárgyalásra a bíróság Orosz Mihály Zoltánt személyes megjelenés kötelezettségével idézte.