no

Marad a 76 éves nénié a pécsi Magasház

2013.11.28. 16:26 Módosítva: 2013.11.28. 18:02

A tervektől eltérően mégsem lesz idén jogerős a már 1989 óta üresen álló pécsi Magasház bontási engedélye, így a jövő év elején aligha kezdik bontani az életveszélyessé vált épületet. A Bama.hu tudósítása szerint ez egy csütörtöki lakossági fórumon derült ki, ahol Hargitai János megyei kormánymegbízott bejelentette, hogy a határozat ellen valaki fellebbezést nyújtott be.

A 25 emeletes épület az utóbbi években jelentősen leamortizálódott, az elmúlt napokban többek között nyílászárókat, ablaküvegeket bontottak ki belőle. A lap emlékeztet arra: Hargitai János korábban azt mondta, hogy a bontási határozat december közepén emelkedhet jogerőre, és akkortól hat hónap van a bontásra.

Az épület sorsa az elmúlt hónapban került be ismét a hírekbe: november elején egy pécsi hírportál beszámolt arról, hogy egy 76 éves néni vette meg az 1975-ben építeni kezdett, 1977-ben átadott Magasházat. Méghozzá egy olyan cégen keresztül, amelynek új ügyvezetője – derül ki az Index riportjából – egy testnevelő tanárból lett építési vállalkozó, aki 2008-ban az adóhivatal feketelistáján is szerepelt. A nyugdíjas egykori kiskereskedő fia egyébként, mint megírtuk, a pécsi önkormányzati többségi tulajdonban álló Municipio Kft. ügyvezetője, azé a cégé, amelynek a feladata lett volna, hogy levezényelje a Magasházat közigazgatási központtá alakító építési programot.

A csütörtöki lakossági fórumon Hargitai János azt mondta: az épülettel szomszédos kétszáz ingatlan tulajdonosának küldtük ki a bontásról szóló határozatot. Azt még nem is kapta meg mindenki, de már akadt egy szomszéd, aki „egyetért ugyan a bontással, de mielőtt a beleegyezését adná, tudni szeretné a pontos menetrendet, azt, hogy mi és hogyan zajlik majd.” A politikus szerint „dűlőre fogunk jutni”, a Bama.hu egy kommentelője szerint viszont az időhúzást szolgálja az akció; mint írta: „Se terv se daru, találunk egy személyt aki nem ellenzi a bontást csak megvárja, hogy kicsit még bénázzanak.”