Nincs nyilvántartásba véve Schmuck pártja

2013.11.28. 11:01
Eddig nem volt hivatalosan is elismert pártja Schmuck Andornak, mivel a bíróság elutasította a Szocdemek-Magyar Szociáldemokraták Pártja nyilvántartásba vételét. Schmuck az ellenzéki tárgyalások idején nem verte nagydobra, hogy problémák adódtak a bejegyzéssel. Szerinte ők úgy alakították meg a szervezetet, ahogy minden normális ember tenné, a bíróság viszont egy 1959-es törvényre hivatkozva emelt kifogást.

A Fővárosi Törvényszék szeptember 25-i végzésével elutasította a Szocdemek-Magyar Szociáldemokraták Pártja nyilvántartásba vételi kérelmét. A Fővárosi Törvényszék szóvivője szerint az első fokon meghozott elutasító döntést az indokolta, hogy a Schmuck Andor szervezete hiányos dokumentációt csatolt a beadott kérelméhez.

A Szocdemek július 12-én terjesztették be nyilvántartásba vételi kérelmüket a bíróságra, ahol azonban elutasítás terhe mellett hiánypótlást kértek tőlük.

A bíróság szerint Schmuckék szeptember 11-én ismételten hiányosan küldték be a papírokat, így egyértelmű volt a döntés. A bíróság azt kifogásolta, hogy a párt megalakulása nem volt szabályszerű, ezért meg kellett volna ismételni a teljes megalakulási folyamatot. A szervezet közgyűlése azonban nem ismételt, és nem mondta ki újra a megalakítást. Az alapításról szóló papírokban a bíróság emellett még négy másik problémát is felsorolt, amelyek ellentmondtak az alapszabálynak.

Schmuck Andor szeptember elején a Szocdemek-Magyar Szociáldemokraták Pártjával próbált bekapcsolódni az akkor éppen felpörgött ellenzéki tárgyalásokba. Személyes megbeszéléseket is folytatott Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, akinek a Szépkorúak Társaságának profiljához illő Idősügyi Charta tervét vázolta fel. A tárgyalások idején azonban nem verte nagydobra, hogy a párt bejegyzéséről még nem is döntött a bíróság, és későbbi nyilatkozataiban sem említette, hogy közben elutasító határozat született.

Schmuck az Index kérdésére azt mondta, csak alaki kifogásai voltak a bíróságnak, ráadásul a végzés egy 1959-es törvényre hivatkozva született.

„Nem tudom, milyen többpártrendszer volt 1959-ben. Mi azt csináltuk, amit minden normális ember tenne, az alakuló ülésen először megválasztottuk a levezető elnököt, a bíróság szerint viszont előbb az alakulást kellett volna kimondani” – mondta Schmuck. Szerint a bejegyzés ügye még a héten megoldódhat, mert a másodfokú bíróság dönteni fog a kérdésben.

A Szocdemek-Magyar Szociáldemokraták Pártja nevű minipárt története májusban kezdődött, amikor Schmuck Andor néhány társával viharos gyorsasággal távozott a Kapolyi-féle Magyarországi Szociáldemokrata Pártból, amelyet nem sikerült elfoglalnia és feloszlatnia. Shmuckot a pártot saját vagyonából pénzelő Kapolyi László hívta meg főtitkárnak, ő azonban kongresszust hívott össze, és megfosztotta a pártalapítót elnöki tisztétől. Az MSZDP-nél lefolytatott számvevőszéki vizsgálat komoly számviteli szabálytalanságokat tárt fel, például évek óta nem volt a pártnak könyvelése. Schmuckék arra hivatkoztak, hogy emiatt kellett a pártot megszüntetni.

Kapolyi az eset után azt állította, hogy szabálytalan volt a hatalomátvétel. Tény, hogy a bíróság szerint ez a szociáldemokrata formáció Schmuckék új pártjával ellentétben még mindig bejegyzett politikai párt.