Tiszta vizet öntök a pohárba: nem vagyok zsidó!

2013.11.28. 15:08 Módosítva: 2013.11.28. 15:38
Örülök is a kérdésnek, mert többször előkerült már, hogy ilyen névvel biztos zsidó vagyok. Nem mintha szégyellném, ha így lenne, de most legalább...

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke, aki hivatali szobájában két Horthy-képet is dédelget, az e heti HVG Portré rovatában sietett mindenkit megnyugtatni: nem zsidó. Persze semmi baj nincs azzal, ha valaki esetleg az, ő se szégyellné, de azért örül, hogy végre tiszta vizet önthet a pohárba.

– Körösparti – annyira hibátlanul tiszta magyar neve van, nem tették még szóvá?

– Tényleg magyarosított név, dédapám szlovák volt. Nincs is az országban másik Körösparti család. Örülök is a kérdésnek, mert többször előkerült már, hogy ilyen névvel biztos zsidó vagyok. Nem mintha szégyellném, ha így lenne, de most legalább tiszta vizet öntöttünk a pohárba.

Ön hisz Köröspartinak?

Körösparti a rövid interjúban még arról is beszél, nem aggasztja, hogy az egyetemi fiatalság egyre radikálisabb, mert a fiatalok többsége mindig radikálisabb az átlagnál. Végzett történészként pedig úgy érzi, korrektül megtanították neki a vészkorszak történetét. Úgy gondolja, nem feladata, hogy pálcát törjön Horthy felett, vannak ugyanis nála sokkal szakavatottabb történészek a kérdés megítélésére.

Hasonló szerénységgel beszél a közte és Orbán Viktor között fennálló párhuzamról is.

– Egy elnöki ciklust kihagyva, a második HÖOK-elnöki megbízatását tölti. Orbán Viktorhoz hasonlóan az újrázás után ön is változtatott a stílusán, programján?

– Ezt a párhuzamot eddig észre sem vettem, de most, hogy belegondolok, én a második megválasztásomkor nem kétharmadot, hanem háromnegyedet szereztem. Ami a stílust illeti, ennek megítélését bízzuk külső szemre, a diákságra.

Körösparti a Horthy-képről korábban azt nyilatkozta a Cívishírnek, hogy a kormányzóhoz és az ő uralmához való viszonya teljes mértékben a magánügye, hagyják ezzel békén.

Úgy gondolom, hogy Horthy Miklós személyéhez és az ő nevével fémjelzett korszakhoz való viszonyom teljes mértékben magánügynek minősül még akkor is, ha az irodám falán kinn van a portréja. Nem a fogadótérben van, ahol a hallgatói ügyintézés zajlik, hanem abban a helyiségben, ahol az én íróasztalom van. (...) Tudtommal nincs háborús bűnösként regisztrálva, nem egy helyen van ma Magyarországon szobra, nem bűncselekmény, hogy kinn van az irodám falán. Őszintén szólva ezután sem tervezem levenni.