A telet modellezte a Belügyminisztérium

2013.11.29. 17:45

A rendkívüli tél időjárási helyzet következményeit kezelő gyakorlatot tartottak a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek. Pintér Sándor belügyminiszter szerint munkatársaik az elképzelt kritikus helyzetet megoldották, írja az MTI. 

Azután, hogy megnézték hogy áll a hóeltakarításra alkalmas géppark - három kivételével mind működött -, pénteken egy elképzelt helyzetet modelleztek: egy, már Nyugat-Európán keresztül végigsöpört ciklon érte el Magyarországot, mínusz 30 fok a hőmérséklet, napi 25 centiméter hó hullik és 100 kilométeres óránkénti sebességű a szél. A rendkívüli időjárás miatt forgalmi akadályok, balesetek, ellátási nehézségek, áramkimaradások történnek.

Pintér Sándor szerint a gyakorlatot ugyan még ki kell elemezni, de az első jelentés szerint a kritikus helyzetet megoldották,

senki sem hűlt ki az ország útjain, a célkitűzéseket elérték.

Hozzátette:

megítélésük szerint az ország valamennyi területén biztosított a szülő nők és a programozott egészségügyi kezelésben részesülők, például a művesére szorulók szállítása.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője is bíztatóakat mondott: a már korábban sikeresen használt sms-küldést továbbfejleszteik, mert szeretnék elérni, hogy "veszélyhelyzet esetén egy-egy területre eljussanak a személyre szabott információk".

Pintér Sándor arra az újságírói kérdésre, hogy elemezték-e a tavaszi hóhelyzetet, azt mondta: megnézték melyek voltak azok a gondok, amelyek leginkább akadályozták a munkát és az információáramlást emelte ki, de mint mondta,

ezt sikerült teljes mértékben megoldani.

Márciusban kommunikációs zűrzavar közepette csapott le az országra az ünnepi hóvihar: A katasztrófavédelem weboldala hó helyett árvízi együttműködésről írt, a honvédelmi miniszter hatalmasat került, de elfelejtett beszámolni róla, a TEK azt állította, beteg férfit mentett, csak azt felejtették el, hogy előttük már más is járt ott.

Viszont kétségtelenül voltak szórakoztató pillanatai is a káosznak: Orbán Viktor és Pintér Sándor március 17-én autóba ült, és személyesen tekintették meg az utak és autópályák mellett folyó mentési munkálatokat.

Orbán Viktor a terepen látogatta meg a mentésben résztvevőket