Itt az egyetemi rezsicsökkentés, a szénszünet

2013.12.03. 07:09 Módosítva: 2013.12.03. 10:19
A kisebb egyetemek néhány millió, a nagyobbak több tízmillió forintot spórolhatnak azzal, ha karácsony és szilveszter között bezárnak. Az egyetemek többsége így is tesz. Sok intézmény két hétig nem nyitja ki kapuit, de lesz olyan egyetem ami már december 13-án lezár egyes épületeket, amiket csak január 5-én nyit ki.

Az egyetemek többsége körkérdésünkre adott válaszában ódzkodott a szénszünet (vagy ma már inkább gázszünet?) emlegetésétől. A legtöbben azt válaszolták, hogy az elmúlt években is hasonló intézkedéseket hoztak, így ez csak a szokásos működés része. Miután a karácsony most a hét közepére esik, kézenfekvő, hogy azt a hetet kihagyják. Több helyen azonban ennél jóval hosszabb ideig tartanak zárva.

A Nyugat-magyarországi Egyetem épületeit december 22. és január 5. között tartják zárva. A Közgazdaságtudományi Kar épületét azonban már december 20-án, pénteken bezárják, a Benedek Elek Pedagógiai Kar főépületét és kollégiumát pedig már egy héttel korábban, december 13-án. A diákok csak január 5-én térhetnek vissza a kollégiumi szobáikba.

Az egyetemen dolgozókat arról tájékoztatták, hogy ezeken a napokon csak temperáló fűtés lesz az épületekben. A dolgozóknak 5 nap kötelező szabadság kiadását is elrendelték. Teljesen bezárni azonban nem lehet az egyetem kapuit. Bizonyos kutatásokat nem lehet félbehagyni, illetve vannak olyan műszerek, amelyeknek folyamatosan kell üzemelniük ilyenkor is. Aki ebben az időben mégis dolgozni vagy kutatni szeretne, annak külön engedélyt kell kérnie.

A Szent István Egyetem egy márciusi rektori utasításnak megfelelően december 22. és január 5. között tart szénszünetet, mondta az Indexnek Slániczné Molnár Ildikó kommunikációs vezető. Ebben az időben csak igazgatási ügyeleti rendszer működik. Az oktatók a vizsgabeosztást már ennek ismeretében állították össze. A fűtési és létesítményhasználati szabályozás tavaly kb. 8 millió forint kiadáscsökkentést hozott. Időjárástól függően most is ekkora megtakarítással számolnak. A szünet alatt a vizsgákat nem kell elhalasztani: ha az oktatók kérik, a gödöllői kollégiumban vizsgáztathatnak.

December 24. és január 5. között tart zárva a Budapesti Gazdasági Főiskola is, de Ferkelt Balázs általános rektorhelyettes az Index kérdésére azt válaszolta: ez nem szénszünet lesz. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ugyanakkor a korábban meghirdetett beosztásnak megfelelően csak január 1-ig lesz zárva. Mint kérdésünkre elmondták, ennél hosszabb ideig nem is lehetne lezárni az épületeket, a vizsgáztatás elhalasztásával ugyanis a hallgatókkal szúrnának ki. A Műegyetemre sok keresztféléves hallgató jár. Azoknak a vizsgáit nem lehet halasztani, akik most fejezik be az alapszakot (BSc) és mesterszakra szeretnének továbbmenni.

Az ELTE december 23-tól január 9-ig tart zárva, de Fábri György kommunikációért felelős rektorhelyettes is azt mondta, hogy ez nem szénszünet. Évtizedek óta a karácsonyi ünnepek idején lényegesen kevesebb a vizsga, ezért nem minden épületet tartanak nyitva az ünnepi időszakban. Több épületük viszont ilyenkor is üzemel, és ezekben vizsgákat is lehet tartani, nyitva tartanak a kollégiumok is. A vizsgaidőszakot ezért nem kell meghosszabbítani, azokat az előre kihirdetett időben tartják. Fábri György közlése szerint ez az időszak nem jelent külön megtakarítást az egyetemnek, ez ugyanis a része az éves költségvetésnek.

A Nyíregyházi Főiskola évek óta tervez a téli bezárással, amely idén december 23-tól január 5-ig tart. A vizsgaidőszak így  január 6-tól február 8-ig tart, amit szintén az elmúlt évek tapasztalatai alapján alakítottak a hallgatói igényekhez. Az épületek két hetes téli bezárása számszerűsíthető megtakarítást eredményez, amely természetesen időjárásfüggő is, de kb. 3-4 millió forintot jelent.

A Szegedi Tudományegyetem már a nyári megszorítások idején bejelentette, hogy ezen a télen is két hetes szénszünetre kényszerül. Erre az időre nem hirdetnek meg vizsgaidőpontot, az egyetemi épületek, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, valamint minden olyan épület zárva tart majd, amit nem szükséges feltétlenül fűteni. Az egyetem költségvetéséből 2012 végén több mint 800 millió forintot zároltak, amelynek tavaly mintegy ötödét, körülbelül 160 millió forintot tudtak kigazdálkodni a kéthetes szénszünet alatt.

Több egyetem költségvetéséből idén is több tíz- és százmilliós nagyságrendű összeget zároltak. Az Emberi Erőforrás Minisztérium szerint ez előre ismert volt, és a nyáron folyósított támogatások ezt szinte teljes egészében fedezik. Mint megírtuk, az Óbudai Egyetemen mégis komoly meglepetést okozott, hogy költségvetésükből 809 millió forintot zároltak. Az egyetem rektora a múlt héten azt mondta: két hetes szénszünetet tartanak, de azzal is csak néhány tízmillió forintot tudnak majd megspórolni.