Sokkal durvább a fóti ítélet, mint a bajai volt

2013.12.03. 08:54
Kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselőválasztást. Erre azonban csak jövőre kerülhet sor, mert nemcsak a választást kell megismételni, hanem a teljes választási eljárást, egészen a kopogtatócédula-gyűjtéstől kezdve. Fóton senki sem értette a Budapest Környéki Törvényszék ítéletét, hétfőn kétszer is felhívták a bírót, hogy magyarázza meg, mire gondolt.

Az Index információi szerint legkorábban február első hétvégéjén tarthatnak új helyi választást Fóton, mert nem csupán a szavazást kell megismételni, hanem a teljes szavazási eljárást. 

Balhés hely Fót

A polgármesterségért öten szálltak harcba, köztük a Liberálisok jelöltje, akit többször kellett figyelmeztetni jogszabálysértő kampányolás miatt. A helyi Fideszt sorozatos belharcok gyengítették, annyi polgármestert elfogyasztott már a párt az utóbbi években, hogy mostanra jelöltet sem tudott találni magának. A Fidesz-árvákat végül a baloldal közös jelöltje, Takács István meg is verte, de a bírósági ítélet miatt ő sem örülhetett sokáig.

Bíró úr, hogy tetszett ezt érteni?

A Budapest Környéki Törvényszék Horváth Zsolt bíró vezette tanácsa vasárnap döntött arról, hogy kampánycsendsértés miatt a november 24-én tartott fóti időközi polgármester- és önkormányzati képviselő-választást meg kell ismételni. A bíróság közleményéből még arra lehetett következtetni, hogy nagyjából a szeptemberi bajai időközi választáshoz hasonló döntés született.

Baján a szeptember 22-i időközi képviselő-választás után kampánycsendsértés címén, a szavazók – videóval is bizonyított – szállítása miatt történt újbóli szavazás, de ezt csak egyetlen szavazókörben, a bajai 32-esben rendelte el a Kecskeméti Törvényszék. Az ismétlést három hét múlva meg is tartották.

1452493 1375966312648639 709130111 n

A fótiak hétfőn kapták kézhez a bíróság teljes ítéletét, ekkor lett gyanús a szövegezése. Ezért felhívták a döntést meghozó bírói tanács elnökét, hogy magyarázza meg, mit értettek azon, hogy „a választási eljárást megsemmisíti, és annak megismétlését rendeli el″. A jegyzőnek végül kétszer is telefonálnia kellett, mert a fóti választási bizottság nem értette meg, egyes tagjai pedig nem hitték el elsőre a magyarázatot.

A szóbeli kiegészítésből kiderült, hogy a bíróság a teljes processzus újrajátszását tartja szükségesnek, így a közel 20 ezres városban egészen a szavazócédulák összeállításától kezdve kell megismételni mind a polgármesteri, mind a képviselői helyre vonatkozó időközi választást. Emiatt leghamarabb 60 nap múlva, azaz február elején lehet megtartani a tényleges szavazást, de az eljárás elhúzódhat akár 120 napig is. Túl sokáig azonban nem húzhatják az időpont kijelölést, mert az országgyűlési választáshoz közeli időpontban nem lehet helyi választást tartani.

Ingyenes buszjárat pártoktól függetlenül

A helyiek azért értetlenkedtek, mert a szokatlanul súlyos döntésre az írásos ítéletben és a szóbeli magyarázatban a bíróság végül csak egy indokot hozott fel. A bíróság elvetette azt a kifogást, hogy baj volt a szavazócédulákkal. A választás után egy kérelmező azt kifogásolta, hogy az ajánlószelvényeken a végül győztes baloldali közös polgármesterjelölt, Takács István neve mellett nem megfelelően írták ki az Együtt-PM nevét. A kopogtatócédulákon Együtt 2014 szerepelt, holott ezt a nevet idő közben Bajnai Gordonék elől elhappolta egy addig ismeretlen szervezet.

Így az ismétlés fő és egyetlen oka, ahogy Baján is, a választók kampánycsendsértésnek minősülő szállítása, azzal a különbséggel, hogy Baján volt olyan videóbizonyíték, amelyen beazonosítható volt, hogy az egyik párt támogatója fuvarozta a szavazókörhöz a helyieket. Fóton nem volt ilyen bizonyíték.

A helyi és a területi választási bizottság ezért nem is rendelte el a választásismétlést. A múlt vasárnapi választás után azzal fordult egy magánszemély a helyi választási bizottsághoz, hogy a szavazóhelyiségtől nagyobb távolságra lévő Sikátorpusztán ismeretlenek kifüggesztették: a választás napján kétszer „ingyenes buszjáratot indítanak (pártoktól függetlenül)″.

A helyi választási bizottság azt megállapította, hogy kampánycsendsértés történt, de azt nem, hogy melyik párt részéről, mert a videóbizonyíték erre nem volt alkalmas. A területi választóbizottság szerint a videofelvételből nem tudható meg sem az, hogy egyáltalán szervezett szállítás történt-e, és a mikrobusz útvonala, valamint a szállított személyek száma sem bizonyítható, így a kampánycsendsértés sem megalapozott.

Mindent újra

A bíróság szerint azonban ezt a döntést nem hozhatta volna meg a területi választóbizottság. Az ítélet megfogalmazása szerint „kampánycsendsértés okán nem vizsgálandó, hogy felróható cselekmény történt-e. Elegendő a kampánycsendsértés tényének megvalósulása, ennek megállapítását követően szükséges ennek ténybeli jogkövetkezményeit is levonni.″

Az ötoldalas dokumentum arra nem tér ki, hogy miért súlyosabbak Fóton a jogkövetkezmények, mint két hónapja Baján, ahol még egy sokkal egyértelműbb bizonyíték miatt sem kellett megismételni az ajánlószelvények gyűjtését, és nem az egész városnak kellett újra az urnákhoz járulni, hanem csupán az érintett szavazókörre korlátozták a döntést.