no

Három magyar egyetem a legjobbak listáján

2013.12.05. 18:00 Módosítva: 2013.12.05. 22:04
Magyarországról a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem kerültek be egy frissen publikált nemzetközi felsőoktatási rangsorba, melyet az elismert brit oktatáskutató lap, a Times Higher Education készített. A felmérés 22 feltörekvő országra, köztük a BRICS államokra terjed ki.

Szerdán publikálta friss rangsorát a Times Higher Education brit lap. A százas listán 22 feltörekvő ország felsőoktatási intézményei szerepelnek, köztük az úgynevezett BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai köztársaság) államokéi is. A lista első helyén a Pekingi Egyetem szerepel. A száz legjobb közé további 23 kínai intézmény is bekerült, és még 21 tajvani.

A Times Higher Education ebben az éven publikálta először a feltörekvő országok egyetemeinek rangsorát. A magyar egyetemek közül három is helyett kapott a százas listán. A rangsor érdekessége, hogy csak olyan magyar egyetemek kerültek fel rá, ahol orvosi képzés is folyik.

A 60. helyet megosztva kapta a Debreceni és a Semmelweis Egyetem, mind a ketten 24,8 pontot értek el a százból. A listán a 93. helyen, 18,6 ponttal szerepel a Szegedi Tudományegyetem. A Times Higher Education korábbi globális nemzetközi rangsorába és ebbe sem került be a több másik nemzetközi rangsorban is jól szereplő Corvinus, ELTE, valamit a Közép-európai Egyetem (CEU). 

Helyezés Egyetem Ország Összpontszám
1. Peking University Kína 65.0
2. Tsinghua University Kína 63.5
3. University of Cape Town Dél-afrikai Köztársaság 50.5
4. National Taiwan University Tajvan 49.2
5. Boğaziçi University Törökország 44.3
6. University of Science and Technology of China Kína 44.0
7. Istanbul Technical University Törökország 42.7
8. Fudan University Kína 42.3
9. Middle East Technical University Törökország 41.5
10. Lomonosov Moscow State University Oroszország 41.0
60. Debreceni Egyetem Magyarország 24.8
60. Semmelweis Egyetem Magyarország 24.8
93. Szegedi Tudományegyetem Magyarország 18.6

Külföldi diákok jelentik a megoldást

A rangsorral kapcsolatban kérdéseinkkel felkerestünk több érintett egyetemi vezetőt, de cikkünk megjelenéséig csak a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese válaszolt. Pál József az Indexnek elmondta, hogy „nem érte őt meglepetésként a rangsorban elért helyezés, bár lenne még hova fejlődni″. Szerinte ebből is „világosan látszik, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek hol kell még erősítenie a pozícióját″. A rektorhelyettes abban látja a kitörési lehetőséget, ha több külföldi hallgatót tudnánk bevonzani. Stratégiai partnerként Kínát, Brazíliát, Vietnamot sorolta fel.Külföldi diákok jelentik a megoldást

A külföldi hallgatókra azért lenne szükség, mert szerinte „nem elégséges az állami támogatás a megfelelő minőségű kutatómunka kialakításához″. Kiemelte, hogy Brazília igazán fontos partnere lehet Magyarországnak, mivel a brazil állam maga fogja finanszírozni azokat a hallgatókat, akik nálunk tanulnak majd. Az egyetemi vezetőt kicsit meglepte, hogy a Pécsi Tudományegyetem nem került fel a mostani listára, mert nekik több külföldi hallgatójuk van, mint a szegedinek.

A módszertan nem hibás 

A rangsor elkészítése során különböző súlyozással öt szempontot vettek figyelembe. A három legfontosabb az oktatási környezet, a kutatás, valamint a tudományos publikációk idézettsége. Ez a három szempont 90 százaléknyi súlyozást kapott. A további kettő, az innováció és a diákok, tanárok nemzetközi megítélése csak 10 százaléknyit számított. A rangsorban a meglepetés az, hogy a legjobb hazai egyetemek, mint az ELTE vagy a Corvinus, nem szerepelnek rajta. Ezt magyarázhatja például az is, hogy az orvosi képzést nyújtó egyetemekhez képest náluk kevesebb a külföldi publikációk és idézések száma.

A szegedi rektorhelyettes szerint a módszertan elfogadott, sőt szerinte nagyon is jól súlyozza a különböző tudományos életben mérhető területeket, és az sem baj, hogy a lista alapból kizárja azokat az intézményeket, ahol a publikációk száma nem ért el egy bizonyos szintet. 

Kommentelje a cikket az Index Facebook-oldalán!