Navracsics: Tobin egy emberi csőd

2013.12.05. 13:17 Módosítva: 2013.12.05. 13:20

Tobin hajlandó Magyarországon börtönbe vonulni, de újabb feltételeket támasztott – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azon a sajtótájékoztatón, amit a leányfalui gázolónak adott utolsó határidő lejártakor, csütörtök délben tartott. Navracsics szerint „ez egy emberi csőd″, ráadásul nagyon férfiatlan, hogy az ír férfi nem tud szembenézni tette következményeivel.

Navracsics szerint 12 óra 2 perckor jelezte az ír igazságügyi minisztérium, hogy Francis Ciarán Tobin bizonyos feltételek teljesülése esetén hajlandó bevonulni. Navracsics elmondta: munkatársai folyamatosan kapcsolatban vannak az ír minisztériummal, de a pontos feltételeket még nem tudta ismertetni. Navracsics bízik benne, hogy nem időhúzásról van szó, de jelezte: ha addig folytatódik a huzavona, 2014. december 1-jén élni szeretne az akkortól hatályba lépő lehetőséggel, hogy a tagállamok az Európai Bíróságon keresztül felléphessenek hasonló esetekben, és ítéleteiket végrehajtathassák más tagállamokkal.

Előzmények: gázolás, huzavona, haladék

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, de az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. 

Írország sokáig arra hivatkozott, hogy Francis Ciarán Tobin büntetése nem hajtható végre az ír büntetés-végrehajtási intézetekben, mert nem csatlakoztak egy ezzel összefüggő uniós kerethatározathoz. Viviane Reding uniós biztos levelére hivatkozva Navracsics szeptemberben bejelentette, hogy ez a védekezés nem áll meg. 

Hosszas huzavona után március végén jelentette be Navracsics, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, ha Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. Navracsics megígérte, hogy ha Tobin elkezdi letölteni a büntetését Magyarországon, a lehető leghamarabb elbírálják a kérelmét.

Tobin többször kért haladékot (például arra hivatkozva, hogy „a jogi szakértőkkel való mélyebb konzultációt követően további időre van meg szüksége”), az aktuális határidő december 5-én, azaz csütörtök délben jár le.