no

Rossz az idő, ne áltassuk magunkat

2013.12.06. 16:52

Több mint negyven esethez riasztották pénteken délutánig a tűzoltókat a fővárosban az erős szél okozta károk miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt több megyében is, ezt bár délután négy körül visszavonták, este hét körül újra kiadták, csak szombatra. Sok helyen hózápor alakul ki éjszaka, a hétvégi időjárás változékony lesz, a vasárnapi enyhe felmelegedésre pedig a hétfői hidegfront lesz a válasz.

A felhőátvonulásokból helyenként zápor, hózápor alakulhat ki pénteken. Az északnyugati szél erős, többfelé viharos lesz, éjszakára csak kissé, és csak átmenetileg mérséklődik. A hőmérséklet késő este -2 és +2 fok között várható, a szélben azonban hidegebbet is érezhetünk!

A hétvégi időjárás változékony lesz: a szombat egy hidegfront miatt szeles lesz az idő, majd vasárnap már egy közeledő melegfront miatt egyre nagyobb területen borul be az ég, és főleg északon lehet majd eső, havas eső, északkeleten gyenge havazás. Hétfőn napközben pedig újabb hidegfront érkezik széllel, lehűléssel.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ma, pénteken sok helyen fák dőltek ki, illetve tetőket, személygépkocsikat rongált meg az óránként 85-90 kilométeres sebességű széllökések nyomán lehulló törmelék. A XIII. kerületi Forgách utcában több mint harminc négyzetméteren bontotta meg a szél egy raktárépület tetejét, míg a XV. kerületi Rákos úton hat méter magasan tépte föl a szél a tetőt.

A XV. kerületben, a Drégelyvár utcában egy 15 méteres fát döntött ki tövestől a szél. Egy 12 méteres fa egy kerítésre és az úttestre zuhant a Kinizsi utcában. A XVI. kerületben, a Meszes utcában egy családi ház tetejére dőlt fa.