Érvénytelen a hülye ózdi népszavazás

2013.12.08. 22:43

Érvénytelennek bizonyult a korábban Ózdra tervezett roma kulturális központról tartott népszavazás, miután vasárnap 5867-en éltek szavazati jogukkal, az érvényességhez azonban több mint 14 ezer embernek kellett volna részt vennie a referendumon – közölte Almási Csaba, a város jegyzője.

Ózd már korábban nemet mondott egy 1,7 milliárd forintos uniós beruházásra, ami a városnak ugyan egy fillérjébe sem került volna, de attól féltek, hogy emiatt több lesz a cigány. A roma oktatási és kulturális központ Székesfehérvárnak és Szombathelynek sem kellett, de az ózdiakat most már a törvény kötelezte, hogy szavazzanak róla. Miközben már rég tárgytalan.

Az 1,7 milliárd forintos beruházás ellen Kisgergely András korábbi jobbikos, jelenleg független önkormányzati képviselő kezdeményezett népszavazást, és a Jobbik ózdi szervezete is csatlakozott hozzá. Szerintük ez nem teremtene munkát Ózdon, viszont a beruházás után „cigány fővárosnak” tarthatnák Ózdot.

Egy kérdésre kellett mindössze válaszolni: Egyetért Ön azzal, hogy Ózd város ne vegyen részt a „Kultúrgyár” keretén belül a "Multifunkcionális Nemzetiségi és Roma Kulturális, Oktatási Központ" elnevezésű projektelem megvalósításában, és az e tárgykörben hozott határozatot a város képviselő-testülete visszavonja?

Így kell nemet mondani 1,7 milliárd forintra
Cigányfővárossal riogattak

Almási Csaba jegyző tájékoztatása szerint a vasárnapi szavazáson a kérdésre 5374-en mondtak igent, 493-an pedig nemet. A referendum akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosult nagyjából 29 ezer ózdi polgár több mint a fele elment volna szavazni.