Gyurcsány: A konzervbabot lecsöpögtetem

2013.12.09. 19:58
Gyurcsány Ferenc, miután október-novemberben felszántotta az országot – bár sokak szerint 2004 óta szántja –, lassan a boronáláshoz ér. Hogy a 2014-es aratás/szüret hogy sikerül, sok mindenen múlik, azt azonban kijelenthetjük: az utóbbi hónapokban nem tud hibázni. A szántós-aratós kép sajnos nem saját, azt maga a szakácskönyvíró és Vágó István improvizálták Gyurcsány könyvbemutatóján Budapesten, a Petrus étteremben.

A volt miniszterelnök gyakorlatilag mindent megcsinált már 2013-ban, amitől a hírekbe kerülhet, amivel lájkokat gyűjthet: Készült már macskás kép, tartott már nyilvános gyóntatást, volt országjáró turné, MSZP-hez érkező piszkos pénzek nagyvonalú belengetése, ünnepi rendezvény szétbombázása, illetve a személyes kedvencem, Kádár érdemeinek méltatása Nagy Imre háza előtt. Legújabb projektjével ismét népszerű területre merészkedik: szakácskönyvet írt.

Úton a könyvbemutatóra, már a taxiban kiderült, hogy ez a fajta árukapcsolás – politika és gasztronómia – tökéletes: a sofőr mesélte, úgy tudja ismerőseitől, hogy Feri egészen más ember, mikor főz. „Olyankor szigorúan nincs politika. És egyébként tök jól főz.” Ezután pedig a sertéshús áfájának csökkentése volt a téma, szóval nem olyan nagy merészség kijelenteni: az emberek szeretik, ha a két téma találkozik.

A IX. kerületi Petrus étteremben körülbelül 30 ember gyűlhetett össze. Ott volt Gálvölgyi János, aki kicsit feszültnek tűnt; gondoltam is, milyen elképesztő profizmus lesz, ha ezek után előad valami vidám, szórakoztató műsort. De ő ennél is profibb volt: nem adott elő semmit.

Vágó István, Gyurcsány hű fegyverhordozója viszont előadott: Gyurcsány Ferenc érkezése előtt például arról, beszélt, hogy sokszor azért néznek meg az emberek egy filmet, hogy drukkoljanak a pozitív hősnek, vagy azért, hogy ellendrukkoljanak a negatív hősnek. És így ezt a könyvet mindenki örömmel forgathatja, függetlenül attól, mit gondol Gyurcsány Ferencről. Hiányzott viszont Kuncze Gábor, akivel pedig szinte lehetetlen nem találkozni mostanában, ha könyvbemutatóra megy az ember. 

A könyvbemutatót a DK szóvivője, Gréczy Zsolt vezette le, aki azzal kezdte, hogy a magyar történelemben egyedülálló, hogy egy miniszterelnök szakácskönyvet adjon ki. De mégsem olyan meglepő, hiszen „Gyurcsány Ferenc pályafutása amúgy is rendhagyó”. Ez utóbbi gyakorlatilag Gréczy első mondata, amibe képtelenség lenne belekötni. A bemutatón Gyurcsány mellett ült Vágó István, Balázsovits Lajos színész-rendező és Fülöp Zsuzsanna operaénekes is, akik a könyv szereplői mint főzőpartnerek. 

Gyurcsány Ferenc elmondta, olyan népszerűek voltak a főzéssel kapcsolatos blogbejegyzései és a Facebook-posztjai, hogy adta magát a szakácskönyv. „Ha nem volt valami okos politikai gondolatom – ilyen sokszor van –, akkor jött a főzés” − viccelődött. Elmondása szerint az, hogy ezzel pénzt is fog keresni, csak később esett le neki. A könyvből először ötezret rendeltek, de amikor az előrendelések száma elérte a tízezret, újabb adagot kellett nyomtatniuk. Úgy tervezi, 20-25 ezer darabot adnak majd el belőle. A 3490 Ft-ért boltba kerülő könyvön darabonként körülbelül 7-800 Ft a tiszta haszon, amit a DK-nak ajánlott fel:

Ennyi pénzt nem tehetek el

− mondta a rendszerváltás egyik nagy haszonélvezőjének tartott Gyurcsány, akinek valószínűleg ez lenne az első olyan húszmilliója egy összegben, amivel kapcsolatban senkinek nem lehetne homályos rossz érzése. Tényleg szórakoztató, hogy pont ezt a pénzt nem tartja meg, etikai okokból.

A beszélgetésből kiderült, a sütés-főzések helyszínei többségükben nagyobb budapesti éttermek konyhái voltak. A séfek mindig meglepődtek, hogy Gyurcsányék nemcsak a fotózás kedvéért mennek oda, hanem tényleg ők készítik el az ételeket, a krumplipucolástól a tálalásig.

Gyurcsány szerint Vágó István egyáltalán nem tud főzni – anekdotázni, idegen szavak kiejtését kijavítani, illetve fehér bort kóstolni viszont annál inkább. Kuncze kiválóan szed tököt Gyurcsány szomszédjának kertjéből, Lendvai Ildikó pedig a kétórás főzésre másfél órás késés és fél óra sminkelés után érkezett, ráadásul nem egy konyhatündér. 

A miniszterelnököt kirázza a hideg tőlem, nem hiszem, hogy forgatni fogja

– felelte egy újságíró kérdésére, hogy mit gondol, Orbán kezébe veszi-e majd a könyvét. Az ellenzéki összefogásról pedig annyit mondott, kedden jár le az együttműködésről szóló ultimátum, amit az Együtt-PM és az MSZP felé intézett a DK – kíváncsi, mi lesz az eredmény. „A 106 egyéni képviselőjelölt felkészítése zajlik, de az ajtót nyitva hagytuk, tessék rajta kopogni” − mondta, és hozzátette, jövő hétre még terveznek valami látványosat: „valami fontos társadalmi kérdésben lesz egy erős kiállás”, aztán januárig pihennek.

A könyv kapcsán még beszélt egy jobboldali politikusról, aki 15 millió forint jogdíjat zsebelt be könyve után, miközben a kiadó és a nyomda is tönkrement. „A jobboldal másképp működik" − mondta Gyurcsány, Gréczy pedig hozzámotyogott valami Josip Tot-os és Kaya Ibrahim-os tréfát. A gondolattól is megremegek, hogy esetleg nem Orbán Viktorra célozgattak, hanem a Kaya név kiejtése, a 'kaja' volt a poén lényege. „Csak akkor dedikálom, ha félig lesz kellemetlen a riport!" − mondja végül a szerző az Indexnek a bemutató utáni dedikálásnál. 

Vágó István legjobb poénja:

A könyvben való szereplést és a DK támogatását karrierizmusból vállaltam, gyurcsányistának lenni ma óriási előnyökkel jár, a volt miniszterekkel való együttműködésnek még a hírére is kinyílnak a kapuk.

Gyurcsány Ferenc legjobb poénja:

Vágó István talán a kenyér szelésben volt a legjobb – abban sem tökéletes –, így el is neveztük Kenyérvágó Istvánnak.

Gréczy Zsolt legjobb poénja:

Ø

Gálvölgyi János legjobb poénja:

Ø

A könyv legjobb mondata:

Klári, a feleségem soha nem tanult meg főzni, mi tagadás, kedve és érzéke sem nagyon volt hozzá.